Még két kvótában reménykednek műugróink

Vágólapra másolva!
Négyet terveztek, jelenleg két biztos utazójuk van, de két csatlakozóban még reménykednek, ez derült ki a műugrókkal folytatott olimpiai konzultáción. Barta Nóra, az egyetlen, aki megfelelő körülmények között készült, simán kiharcolta a részvételt, Kormos Villő - akinek az esélyeit a leghaloványabbnak ítélték a szakemberek - pedig nemrég, egy visszalépést követően csatlakozhatott a pekingi mezőnyhöz.
Vágólapra másolva!

Mint Kelemen Ildikó, a sportág nemzetközi sportdiplomatája - Pekingben is jelen lesz pontozóként - elmondta, Villő kvalifikációjának értékét növeli, hogy két nappal az esemény előtt homloküreg-gyulladást kapott, azaz óriási fájdalmai voltak a vízbe merülésnél, de túltette magát ezen, és remekül ugrott.

Női toronyugrásban Mátyás Melindától várták a kvótát, ám hiába ugrotta meg a legjobbját, a hihetetlenül erős mezőnyben végül olyan helyre ért oda, hogy jelenleg csak a harmadik számú tartalék. Kelemen Ildikó úgy véli, bőven van esélye arra, hogy csapattag legyen a visszalépések miatt - és ugyanennek van realitása Hajnal András esetében is, bár ő az ötödik tartalék.

"Nagy segítség volt, hogy a szakállamtitkárság támogatásának hála orvos és pszichológus is jöhetett a csapattal, ez az utolsó napokban sokat jelentett a gyerekeknek" - mondta Kelemen Ildikó.

Gémesi László főtitkár közölte, az anyagi lehetőségekhez mérten igyekeznek megfelelő versenyprogramot összeállítani a biztos és potenciális pekingi résztvevőknek: ahhoz, hogy végig tudják csinálni mindazt, amit terveznek, még egymillió forint hiányzik.

Szó került arról is, hogy az edzéslehetőségek továbbra sem rózsásak, Barta Eindhovenben készül az ott dolgozó trénerénél, Ligárt Balázsnál, a többieknél viszont előfordul, hogy autóba ülnek, és a hétvégén Triesztben gyakorolnak, majd két nap után hazakocsikáznak.

A gondokat még enyhíti, hogy kivételesen jó a kapcsolat az oroszokkal, az edzőtáborokban az ottani edzők és tanácsadók ingyen segítenek a mieinknek felkészülni - ami kissé hihetetlenül hangzik a mai világban de igaz: ez az eredménye annak, hogy a műugrók a rendszerváltás hajnalán nem hűtötték ki a velük ápolt kapcsolatokat.