Vágólapra másolva!
Augusztus 8-24-e között Peking ad otthont a XXIX. nyári olimpiai játékoknak. Az eseményre hangolódva útnak indítjuk Retrolimpia névre hallgató sorozatunkat, amelyen napról napra az ötkarikás játékokhoz kapcsolódó eseményekre, évfordulókra emlékezünk.
Vágólapra másolva!

Július 27., vasárnap
60 éve kezdődött az 1948-as londoni olimpia
Hatvan éve, 1948. július 29-én vette kezdetét a XIV. nyári olimpiai játékok, az első a rossz emlékű 1936-os berlini játékok és a világégés után. A körülmények a háború után három évvel spártaiak voltak, ennek ellenére az olimpiai eszme túllépett a sötét időkön. Magyarország 10 aranyérmet szerzett, voltak nagy hiányzók és debütáló országok, a szerencsések pedig már tévén is nyomon követhették az eseményeket.

Július 22., kedd
Sport vs. politika az olimpiákon
Messze nem példátlan a küszöbön álló pekingi olimpiát megelőző diplomáciai-politikai hangzavar az újkori olimpiák történetében: a múltban számtalanszor előfordult, hogy az ötkarikás játékok kapcsán összekeveredett egymással a sport és a politika.

Július 21., hétfő
Benedek ötödször, Lever 60 évesen olimpiázik
Július elején pályafutása 55. nemzeti bajnoki címét gyűjtötte be a franciák elnyűhetetlen kerékpárosa, Jeannie Longo. Az olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó Pekingben is rajthoz áll, ez lesz a hetedik ötkarikás részvétele. Jasna Sekaric hatodszor, Dara Torres ötödször vág neki az olimpiának, mindketten éremeséllyel. Utánanéztünk az olimpiák leggyakorlottabb résztvevőinek.

Július 20., vasárnap
Olimpiai hősnők: Latinyina, Egerszegi és a többiek
Szűk három hét múlva kezdetét veszi a XXIX. nyári olimpia. A pekingi játékok előtt a világ sajtóorgánumai elkészítik a maguk szubjektív ranglistáit, a sorból az [origo] sem maradhat ki. Összeállításunkban ezúttal a világ legeredményesebb, legsikeresebb női sportolóiból válogattuk össze a magunk tízes listáját - közte olyan magyar csillagokkal, mint Keleti Ágnes és Egerszegi Krisztina.

Július 16., szerda
Olimpiai hősök nyomában - Carl Lewistól Steve Redgrave-ig
Bő három hét múlva kezdetét veszi a XXIX. nyári olimpia. A pekingi játékok előtt a világ sajtóorgánumai elkészítik a maguk szubjektív ranglistáit, a sorból az [origo] sem maradhat ki. Összeállításunkban ezúttal a világ legeredményesebb, legsikeresebb férfi sportolóiból válogattuk össze a magunk tízes listáját. A szűkkörű válogatás miatt olyan nagyságok ezúttal nem kerültek szóba, mint Ray Ewry, Bob Beamon, Edwin Moses, Ian Thorpe, Greg Louganis. A magyarokról azonban nem feledkeztünk meg, táblázatban összegeztük férfi sportolóink sikereit.

Július 14., hétfő
Moravetz: Ma is a dzsúdóval kelek és fekszem
Hétfőn ünnepli hetvenedik születésnapját a barcelonai aranyolimpia magyar szövetségi kapitánya, dzsúdósportunk elmúlt évtizedeinek egyik meghatározó alakja, Moravetz Ferenc. Aki ismeri, nem csodálkozik rajta: a születésnapját is munkával tölti...

Június 19., csütörtök
Manapság is tornásznak halhatatlanjaink
A Magyar Tornasport Halhatatlanjainak Klubja idei ünnepélyes díjátadóján Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Kende Rezső, Urvári Sándor, Sárkány István és Vígh László vehetett át díszoklevelet, és került be ezzel a Halhatatlanok Klubjába. Csillik Margit posztumuszdíjat kapott.

Május 29., csütörtök
30 éve halt meg Bozsik József
Harminc éve, 1978. május 31-én halt meg Bozsik József, az Aranycsapat középpályása, az egyetlen százszoros válogatott magyar labdarúgó.

Május 8., csütörtök
Hetvenéves a legeredményesebb magyar súlyemelő
Földi Imrét, Magyarország első súlyemelő olimpiai bajnokát, a Nemzet Sportolóját 70. születésnapja alkalmából csütörtökön képviselő-testületi ülésen köszöntötték Tatabányán.

Április 28., hétfő
1967: Muhammad Ali megtagadta a sorozást
Napra pontosan 41 éve, 1967. április 28-án tagadta meg a katonai szolgálatot Muhammad Ali (Cassius Clay) amerikai ökölvívó, így az 1960-as olimpia félnehézsúlyú bajnokát háromévi börtönre, illetve 10 ezer dollár pénzbírságra ítélték, a Bokszvilágszövetség (WBA) pedig megfosztotta bajnoki címétől.

Április 23., szerda
Két arany, tíz érem az el nem ismert olimpiáról
Az 1896-os athéni, az 1900-as párizsi és az 1904-es St. Louisban rendezett nyári olimpia után a görögök merészet gondoltak, s úgy döntöttek, 1906-ban újabb játékokat rendeznek, s ettől az sem tántorította el őket, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem ismerte el hivatalos olimpiának.

Április 22., kedd
Gatyafáklyával tiltakozott az ausztrál diák
52 éve álfáklyavivő csapta be az olimpiai lángra váró tömeget Sydneyben: a férfi tízezrek éljenzése közepette futotta be a végső szakaszt házi készítésű gatyafáklyájával, a polgármester pedig lelkes beszéddel üdvözölte, bár csak félig.

Április 15.
Hat magyar érem az első újkori olimpián
Bár az első újkori olimpiai játékok záróünnepségét 1896. április 14-ére tervezték, a folyamatos esőzés miatt kénytelenek voltak egy nappal későbbre, április 15-ére halasztani.

Április 11.
Első lettem - Hajós Alfréd történelmi úszógyőzelme
112 esztendeje, 1896. április 11-én szerezte a magyar sporttörténelem első olimpiai bajnoki címét Hajós Alfréd. Retrolimpiai sorozatunkban felidézzük a nap krónikáját, s megismerkedünk a labdarúgás és úszás hazai klasszisával, aki építészként is maradandót alkotott.

Április 10.
Kőbán: Túlságosan is teljes az életem
Április 10-én ünnepli születésnapját Kőbán Rita. Az [origo] felköszöntésére kétszeres olimpiai bajnok kajakosunk elmondta, számára minden ötkarikás szereplés különös jelentőséggel bírt, s úgy érzi, túlságosan is teljes az élete.

Április 9.
38 éve hunyt el a magyar birkózólegenda
1939. november 27-én született, s 38 éve, 1970. április 9-én hunyt el Kozma István, kétszeres olimpiai bajnok birkózó. Minden idők egyik legnagyobb birkózója autóbaleset áldozata lett.

Április 6.
Kirúgva és kirabolva is irány az olimpiatörténelem
112 esztendeje, 1896. április 6-án, Görögország nemzeti ünnepén György király nyitotta meg az első újkori olimpiát. Az athéni játékokon 13 ország 245 sportolója vett részt, az első olimpiai bajnok amerikai hármasugró James Connolly lett.

Április 3.
Születésnapjukat ünneplik Helsinki úszóhősei
Az 1952-es helsinki nyári olimpián minden idők legjobb teljesítményét nyújtotta a magyar küldöttség, hiszen 16 arany-, 10 ezüst- és 16 bronzéremmel tért haza. Az uszodában négy elsőség is született: Szőke Katalin 100 méteres gyorsúszásban, Székely Éva 200 méteres mellúszásban, Gyenge Valéria 400 méteres gyorsúszásban lett aranyérmes, csakúgy, mint a 4x100 méteres gyorsváltó (Novák Ilona, Temes Judit, Novák Éva, Szőke Katalin és az előfutamban úszó Littomeritzky Mária). Érdekesség, hogy Székely Éva és Gyenge Valéria is április 3-án ünneplik születésnapjukat.

Április 2.
Márványtáblát avattak Puskás emlékére
Szerdán ünnepelné 81. születésnapját Puskás Ferenc, minden idők legismertebb magyar labdarúgója. Végső nyughelyén, a budapesti Szent István Bazilikában kedden márványtáblát avattak rá emlékezve.

Március 31.
Harminc éve hunyt el berlini kardbajnokunk
1978. március 31-én, 67 éves korában, Buenos Airesben hunyt el Rajczy Imre, aki tagja volt az 1936-os berlini olimpián aranyérmet szerző kardcsapatnak.

Március 28.
44 év után ismét olimpiára készül a japán díjlovagló
1964 után idén ismét ott lehet az olimpián Hokecu Hirosi. A 67 éves díjlovagló - aki 44 éve a tokiói olimpián a 40. helyet szerezte meg - március 28-án ünnepli születésnapját.

Március 27.
66 éves lenne a brazilverő magyar csatár
1942. március 27-én született Farkas János, a Vasas legendás csatára. Az 1964-ben olimpiai aranyat és Európa-bajnoki bronzot is nyerő játékos 33 alkalommal ölthette magára a nemzeti csapat mezét, legemlékezetesebb gólját az 1966-os világbajnokságon Brazíliának lőtte. Két évvel később meghívást kapott a Világválogatottba is. Fiatalon, 1989-ben hunyt el.

Március 25.
Nagy-Britannia vállalta a moszkvai indulást
28 évvel ezelőtt, 1980. március 25-én döntött úgy a Brit Olimpiai Bizottság, hogy nem csatlakozik az Egyesült Államok bojkottjához, s részt vesz a moszkvai olimpián. Ugyanezen a napon ünnepli születésnapját két olimpiai bajnok ökölvívó, Papp László és Vlagyimir Klicsko, illetve a bolgárok szintén aranyérmes magasugróklasszisa, Stefka Kosztadinova.

Március 5.
75 éve halt meg Komjádi Béla
Hetvenöt éve, 1933. március 5-én halt meg, alig 41 évesen agyvérzés következtében Komjádi Béla, az első olimpiai bajnok magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, akinek neve egybeforrt a nemzeti játékunknak tekinthető vízilabdázás első aranykorával.

15 éve tiltották el Szöul doppingbajnokát
Húsz évvel ezelőtt alapjaiban rengette meg az olimpia társadalmat Ben Johnson ügye. A szöuli nyári játékokon elképesztő, 9,79-es világcsúcsot futó kanadai sprinterről ugyanis kiderült, doppingolt. Eltiltását követően visszatért a sportpályára, ám újra lebukott. 1993. március 5-én, napra pontosan 15 esztendeje örökre eltiltották a versenyzéstől.

Január 30.
130 éve született első olimpiai bajnokunk
Százharminc éve, 1878. február 1-jén született Budapesten Hajós Alfréd (eredeti nevén Guttmann Arnold), az első magyar olimpiai bajnok, építészmérnök.