Jobbátlövő nélkül, Pálingerrel küzdenek kéziseink az olimpiai kvótáért

Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott egyértelmű célja, hogy a hétvégi bukaresti olimpiai selejtezőt sikerrel véve részt vehessen a pekingi játékokon. Ezt Sinka László, a magyar szövetség főtitkára jelentette ki a csapat tatai edzőtáborában tartott sajtótájékoztatóján, az elutazás előtt.
Vágólapra másolva!

"Rendkívül izgalmasan alakultak az elmúlt napok, hiszen a nemzetközi és az ázsiai szövetség nézeteltérése miatt múlt pénteken át kellett alakítani a kvalifikációs csoportokat. Így nem Franciaországban, hanem Bukarestben kell pályára lépnünk, a lehető legnehezebb csoportban, ahol a házigazdák mellett a lengyel és a japán válogatott lesz az ellenfél, és csak az első két együttes utazhat Kínába" - mondta, hozzátéve: több szövetség is tiltakozott, hogy az utolsó pillanatban módosították a programokat, de a magyarok ezt nem tették meg.

"Egy részt nem mi vagyunk a csoport rendezői, másrészt úgy ítéltük meg, hogy a célra, az olimpiai kijutásra kell összpontosítani, és nem akartuk megzavarni a felkészülést. Igyekeztünk nyugodt körülményeket biztosítani" - fogalmazott Sinka. "Szeretnénk, ha folytatódna a jó sorozat, és 1996, 2000 és 2004 után ismét ott lennénk az olimpián."

Hajdu János szövetségi kapitány - akinek ez lesz az első fontosabb tornája - kitért rá, hogy nyolc nap alatt kell felkészülni a csapat életének egyik legfontosabb mérkőzéssorozatára.

"Sajnos Mehlmann, Tomori és Pigniczki kidőlt a sorból sérülés miatt, és azzal, hogy új ellenfeleket kaptunk, rengeteg munka veszett kárba. A csapat hozzáállása ugyanakkor nagyon profi volt, bízom a jó szereplésben és a továbbjutásban" - jegyezte meg a kapitány.

A szakvezető keretszűkítésének végül Pastrovics Melinda, Mörtel Renáta és Benyáts Beatrix esett áldozatául, azaz a csapat balkezes átlövő nélkül utazik Bukarestbe. Érdekesség, hogy a franciaországi világbajnokságon nyolcadik helyen záró együtteshez képest csak Juhász Gabriella és Lovász Zsuzsanna beválogatása számít újdonságnak.

Ami az ellenfeleket illeti, a decemberi világbajnokságon mindhárom csapattal találkoztak a magyarok Franciaországban. A japánok ellen négy, a románok ellen három, a lengyelek ellen pedig két góllal nyert az akkor még Németh András által dirigált gárda.

A tájékoztatón elhangzott: a románok - különösen otthon - kimondottan veszélyesek, a lengyelek az utóbbi időben sokat fejlődtek, míg a japánok gyorsak, jól cseleznek, így egyik meccs sem lesz könnyű.

Az utazók listája:
kapusok: Pálinger Katalin (Győri Audi ETO KC), Herr Orsolya (Győr)
balszélsők: Vérten Orsolya (Győr), Juhász Gabriella (Budapest Bank-FTC)
balátlövők: Tóth Tímea (Hypo NÖ), Szűcs Gabriella (DVSC-Aquaticum)
irányítók: Görbicz Anita (Győr), Ferling Bernadett (Dunaferr), Szucsánszki Zita (FTC)
jobbátlövő: Hornyák Ágnes (Győr)
jobbszélsők: Kovacsicz Mónika (FTC), Lovász Zsuzsanna (Dunaferr)
beállósok: Szamoránsky Piroska (FTC), Borbás Rita (Dunaferr)

A bukaresti torna menetrendje
március 28., péntek
14.00: Magyarország - Lengyelország
16.00: Románia - Japán

március 29., péntek
14.00: Japán - Lengyelország
16.00: Románia - Magyarország

március 30., vasárnap
14.00: Japán - Magyarország
16.00: Lengyelország - Románia