A Mount Everest és az olimpiai láng

Vágólapra másolva!
Nepálban enyhítettek az olimpiai láng útja miatt a Mount Everest megmászására vonatkozóan előírt korlátozásokon - jelentette be egy kormánytisztviselő kedden.
Vágólapra másolva!

Nepál nemrég úgy döntött, hogy a hegymászó expedíciók csak a Mount Everest bázistáboráig mehetnek fel május 1. és 10. között.

A hatóságok ezzel akarják elejét venni annak, hogy a Tibet függetlenségéért tüntető aktivisták megzavarják az olimpiai láng útját, amely a tervek szerint május elején éri el a világ legmagasabb, 8850 méteres hegycsúcsát.

A keddi bejelentés értelmében viszont az expedíciók felmászhatnak a tengerszint felett 6500 méteres magasságban fekvő kettes táborig, ahol jobban tudnak készülni a csúcs meghódítására az olimpiai láng távozása után.

A hatóságok azért döntöttek így, mert az expedíciókat kísérő helyi serpa vezetők és hordárok arra panaszkodtak, hogy a hegymászásra kivetett korlátozások jelentős bevételkiesést jelentenek majd nekik, és veszélyeztetik a megélhetésüket.

A kettes tábor fölé azonban nem engednek egyetlen hegymászót sem május elején a hegy nepáli oldalán. Az expedíciókat katonák kísérik majd útjukon, hogy biztosítsák: a hegymászók csak az engedélyezett magasságig másznak.

Nepálban több száz, Kína ellen tüntető tibetit vettek őrizetbe március közepe óta.