Molnár Zoltán: A mi sportolóink ott lesznek a pekingi olimpián

Vágólapra másolva!
A sportoló nem válhat a politika eszközévé - jelentette ki Elbert Gábor sportszakállamtitkár azon a megbeszélésen, amelyet Nagy Gergellyel, az Amnesty International Magyarország kormányzati kapcsolattartójával folytatott.  Nagy Gergely levélben kérte a találkozót azzal a szándékkal, hogy felhívja a figyelmet az emberi jogok helyzetére Kínában.
Vágólapra másolva!

Elbert Gábor a megbeszélés során kifejtette, hogy egy esetleges olimpiai bojkott csupán a sportolók emberi jogait sértené. Szomorú példa erre mindaz ami 1980-ban, majd 1984-ben történt, ráadásul lényegében a politika szempontjából eredmény nélkül.

"A mi dolgunk, hogy biztosítsuk legjobbjaink számára a zavartalan felkészülést. A sportoló dolga pedig az, hogy a pályán mutasson példát" - mondta.

A megbeszélésen jelen volt Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság igazgatója, a Pekingbe készülő magyar küldöttég vezetője, aki egyetértett a sportszakállamtitkárral, s kijelentette: "A mi sportolóink mindenképpen ott lesznek a pekingi olimpián!"

Közben Párizsban el kellett oltani az olimpiai lángot, és a szervezők megszakították a fáklyavivők váltófutását hétfőn, miután számos összetűzés volt a rendőrség és a Tibet-barát tüntetők között.

A France 2 francia közszolgálati televízió élő közvetítése szerint az olimpiai lángot először az előre tervezett 80-ból a második váltásnál, 200 méterre az Eiffel-toronytól állították meg a szervezők. Néhány perccel később rövid ideig újra egy sportoló vitte tovább fáklyát, majd ismét a biztonsági buszba került.

A párizsi prefektúra tájékoztatása szerint az olimpiai lángot "technikai okokból" eloltották.

Az olimpiai láng hétfőn hajnalban érkezett meg Párizsba, európai körútja utolsó állomására. A fáklya kedden hagyta el Pekinget, hogy öt kontinens 19 országának 19 városát érintve a nyári játékok előtt térjen vissza Kínába.