38 éve hunyt el a magyar birkózólegenda

Vágólapra másolva!
1939. november 27-én született, s 38 éve, 1970. április 9-én hunyt el Kozma István, kétszeres olimpiai bajnok birkózó. Minden idők egyik legnagyobb birkózója autóbaleset áldozata lett.
Vágólapra másolva!

Az aktív sportolást a Ganz-Mávag kosárlabdázójaként kezdte, az utánpótlás-válogatottban fedezte fel Amszterdam olimpiai bajnoka, Keresztes Lajos, aki átcsábította a birkózókhoz. 1958-tól a Budapesti Vasas sportolója lett, kötöttfogásban és szabadfogásban egyaránt versenyzett, de jelentős nemzetközi eredményeit előbbi nehézsúlyában érte el.

Három olimpián vett részt, 1960-ban negyedik, 1964-ben és 1968-ban olimpiai bajnok, máig ő az egyetlen magyar birkózó, aki két ötkarikás elsőséget tudott nyerni.

1964-ben úgy lett bajnok, hogy az olimpia előtt megsérült, s az orvosok alig akarták elengedni Tokióba. Ott azonban legyőzte a japán Szugijamát, a török Kaplant, a német Dietrichet, a döntőben pedig a szovjet Roscsin ellen döntetlent ért el.

"Amikor a bíró mindkét versenyző kezét felemelve kihirdette a döntetlen eredményt, Zsivótzky, Varjú, Eckschmidt és a birkózók berohantak a szőnyegre, hogy Kozmát a magasba dobálják. Ez azonban még ennyi erős embernek sem sikerült" - írta a Népsport.

Négy évvel később Mexikóvárosban extrém sérülés zavarta, valaki rácsapta a kezére az autóbusz ajtaját, begyulladt, műtött körömmel küzdött, s verte a román Busoit, a japán Iszagoit, a finn Uytterhäghát és a bolgár Petrovot, a döntőben pedig ismét a szovjet Roscsinnal küzdve lett aranyérmes

"Kozma István, a magyar kötöttfogású birkózás óriása ezt a jelzőt már régen nemcsak átlagon felüli magasságával és súlyával érdemelte ki, hanem azért, mert tudásban és most már küzdőképességben is óriássá nőtt" - lelkendezett a Népsport.

Kozma az 1969-es idényt sérülések, és edzői szakdolgozata miatt kihagyta, ám egy év múlva ismét csatasorba állt, elkezdte az olimpiai felkészülést. A Felszabadulási-verseny előtt azonban meghűlt, csak a szőnyeg mellől figyelte a társakat. A viadal után kocsiba ült, hogy hazafurikázza mesterét, Keresztes Lajost, majd befordult az Alkotmány utcába. A Honvéd utcai kereszteződésben belerohant autójába a 15-ös busz.

"Olimpiai, világ- és Európa-bajnok nehézsúlyú birkózónk nagyon súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett. A Mező Imre úti Országos Traumatológiai Intézetben azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Kozma István tíz bordája eltörött, vesesérülést szenvedett" - írta az esetről röviden a Népsport.

Napokkal később kiderült, utóbbi igencsak súlyosnak bizonyult, ugyanis Kozmának csak egy veséje volt. Április 9-én, több műtétet követően belehalt sérüléseibe.

Kozma István
Születési idő, hely:
1939. november 27., Budapest
Elhunyt: 1970. április 9., Budapest
Fogásneme: kötöttfogás
Egyesülete: Vasas SC
Edzője: Keresztes Lajos
Legnagyobb sikerei: kétszeres olimpiai bajnok (1964, Tokió; 1968, Mexikóváros), olimpiai 4. (1960, Róma), háromszoros világbajnok (1962, Toledo; 1966, Toledo; 1967, Bukarest), világbajnoki 2. (1965, Tampere), világbajnoki 3. (1961, Jokohama), világbajnoki 5. (1963, Helsingborg), Európa-bajnok (1967, Minszk), kétszeres Eb-2. (1966, Essen; 1968, Västeras) tízszeres magyar bajnok kötöttfogásban (1959-1968), négyszeres magyar bajnok szabadfogásban (1962, 1965-1968)

Születésnaposok:
1893:
Glykais Gyula, kétszeres olimpiai bajnok kardvívó
1942: Galina A. Kulakova, háromszoros olimpiai bajnok szovjet sífutó
1971: Jacques Villeneuve, kanadai autóversenyző, Forma-1-es világbajnok


Forrás: Magyar birkózás