Mindegyik úszóvilágcsúcs megdőlhet Pekingben

Vágólapra másolva!
Jelenleg ott tart a világ úszása, hogy hovatovább már az tűnik abnormálisnak, ha egy-egy nagyobb versenyen nincs világcsúcs.
Vágólapra másolva!

Megdőlt Egerszegi Krisztina 1991-es világcsúcsa

A fura helyzetért a Speedo vadonatúj fejlesztésű - a NASA űrtechnológiai ismereteinek felhasználásával készült - szuperdresszét teszik felelőssé azok, akik nem élvezik a "technológiai dopping" eme áldását, illetve pompás szituációról beszélnek és a csodaruhát nagyszerű új lehetőségként magasztalják viselői, no meg a gyártásában érdekelt és az abból nem kis hasznot húzók.

De hát hogyne tennének így, amikor villámkarrierjét az LZR Racer néven befutó úszóöltözékkel a most vasárnap zárult manchesteri rövidpályás vb öt napja alatt 17 világcsúcsot állítottak fel, s csupán egy további rekord tulajdonosa hordott másfajta dresszt.

A 18 csúcs önmagában is valamiféle sportági forradalomról árulkodik, különösen annak fényében, hogy az angliai vb előtt hasonlóképpen 25 méteres medencébe kiírt sanghaji csúcseseményen, két esztendeje mindössze három világrekordot regisztráltak.

De az is az úszás sajátos "ipari revolúcióját" sugallja, hogy a márciusi, eindhoveni, normál távú (értsd: 50 méteres) uszodában hasonlóképpen egymást érték a csúcsdöntések, az utóbbi két hónapban elért 19 (!) nagymedencés világrekordból pedig 18 született a február közepe óta használatos Speedo-dresszben. Az úszódivat, a high-tech sportruházati technika megjelenése, helyesebben továbbfejlődése hihetetlen, és pozitív irányúnak nem nevezhető távlatokat sejtet - különösen úgy, hogy vannak, akik a tényleges doppingolás kiegészítőjeként látják és láttatják az LZR-módi felbukkanását, elterjedését. Szuperdressz és szuper-erősítőszerek együtt - végtelen(ül veszélyes) perspektíva...

Hogy nem indokolatlan a hiperstressz, a minden korábbinál nagyobb félsz azokban, akik nem akarnak, vagy nem tudnak hozzájutni - mert éppenséggel például más sportszergyártóval van szerződésük, mint például a magyaroknak az Arenával - a rekordra ösztökélő viselethez, aligha csak a savanyú a szőlő megközelítésből kritizálják a Speedo-terméket. Szorongásuk mögött bizony jól érzékelhetően ott van a "ruhakiegészítők" miatti tényleges riadalom.

Szakemberek, versenyzők állítják, hogy az úszásban is jelen van már az akár interneten is beszerezhető, IGF nevű, izomnövekedést serkentő szer, amelynek teljesítményfokozó hatásánál is nagyobb vonzerőt ad ama tény, hogy momentán felderíthetetlen a használata. Vagyis lebukni vele nem lehet, legalább is egyelőre és a pekingi olimpián bizonyosan nem. Ennélfogva az öltözködés és gyógyszerelés e sajátos kombinációja akár másodperceket is jelenthet a gyorsulásban.

És már nem is kell annyira rácsodálkozni a világcsúcs-zuhatagra. A folytatódó rekordesőre amúgy bennfentesnek is minősíthető előrejelzést adott pár napja az amerikai úszóválogatott vezetőedzője, Mark Schubert, aki magabiztosan "prognosztizált", mondván, Pekingben akár valamennyi úszószámban megdőlhet a világrekord az LZR Racernek köszönhetően. Kérdés: tényleg csak ennek köszönhetően, valóban a csúcsruha teszi, ha úgy tetszik járatja csúcsra az úszóembert?

Ami faktum: a FINA, a nemzetközi szövetség zöld utat adott a Speedo-terméknek, a konkurencia tiltakozása dacára, amiből következik, hogy a versenytársak, mindenekelőtt az Arena is rövidesen piacra dob(hat)ja a maga hasonló szuperdresszét, s akár már a nyári olimpián folytatódhat az "innovatív úszódivat-háború" is a felek között.

Ám ez kevésbé okozna aggodalmat, mint az, ha a ruha mellé esetleg új - bár kevésbé mutatós, azaz egyenesen kimutathatatlan - dopping is dukál.