Egyre tisztább a pekingi levegő

Vágólapra másolva!
A pekingi levegő megtisztítására tett erőfeszítések megtérülni látszanak, ugyanis az év első három hónapjában a rekordnak számító 67 napra emelkedett a tiszta "kék eges" napok száma.
Vágólapra másolva!

Idén 12 nappal többször volt Pekingben tiszta égbolt, mint 2007 hasonló időszakában. A légszennyezést okozó fő összetevők szintje is jelentősen csökkent.

"Az utóbbi tíz év alatt a tiszta levegőjű napok 40 százalékkal, 100 napról 246 napra emelkedtek, és ez elég alapot képez ahhoz, hogy a játékok idején a levegő minősége a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) követelményei szerint is megfelelő legyen" - mondta a Tu Sao-csung, a pekingi környezetvédelmi hatóság helyettes vezetője.

"Az olimpiához közeledvén a következő száz napban, a fővárossal együtt a környező településeken, tartományokban, még Belső-Mongóliában is jelentős korlátozásokat vezetünk be, beleértve a személyautók használatának részleges korlátozását, és a legjelentősebb környezetszennyező források bezárását" - tette hozzá.

Március elsejétől kezdve Pekingben már csak az Euro 4-es szabványnak megfelelő személyautókat hozhatják forgalomba.

A pekingi hatóságok számtalan apróságnak tűnő rendelkezést léptettek életbe, mint például a városi építkezéseken szeles napokon kerülni kell a földmunkákat, illetve a szabad téren a szórópisztolyos festési munkálatokat is korlátozni fogják.

Peking elszántságát az IOC részéről is elismeréssel fogadták, azonban a hosszabb távú olimpiai számokat, mint a maratoni futást, a maratoni úszást, triatlont és a kerékpározást még továbbra is kockázatosnak tartják.