Vágólapra másolva!
Szombaton a Vígszínházban tettek ünnepélyes keretek között esküt a pekingi olimpiára és paralimpiára készülő magyar sportolók. Az eseményen részt vett Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő is.
Vágólapra másolva!

A műsor Görögországot idéző táncfantáziával kezdődött, melynek végén megjelent az olimpiai ötkarika és fellobbant a láng.

A zászlók bevonulását követően Hegedűs D. Géza színművész szavalta el a Szózatot, miközben a kivetítőn az eddigi olimpiai bajnokok képei villantak fel. Az autentikus pekingi sárkánytánc után Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntötte az államfőt, a miniszterelnököt, Szili Katalint, az Országgyűlés, Bihari Mihályt, az Alkotmánybíróság, Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság és Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék elnökét és Csang Csun-hsziang (Zhang Chunxiang) kínai nagykövetet.

"A mai napon a magyar zászló előtt, a köztársaság első embere előtt, a szülők, edzők, sporttársak és mindenekelőtt saját magunk előtt teszünk fogadalmat arra, hogy a XXIX. olimpiai játékokra a legjobb tudásunk szerint, tiszta eszközökkel készülünk, és így képviseljük hazánkat. Magam is emlékszem, hogy az első, 40 évvel ezelőtt tett olimpiai esküm pillanatától szinte más embernek éreztem magam, elkötelezettnek egy közös cél iránt, egy nemes eszme iránt, és mindazok iránt, akik segítettek, hogy az eskütételig eljussak. Megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem a széles körű összefogást, amit a doppingmentes felkészülésért tettek az edzők, sportvezetők, sportorvosok. Köszönet jár azoknak, akik benneteket tiszta eszközökkel készítettek fel, illetve ellenőriztek. A doppingellenes harc célja nem más, mint megvédeni a 99 százalékban tisztán készülő sportolókat a manipulálni kívánó egy százaléknyi csaló ellen. Készüljetek életetek nagy versenyére testben és lélekben. Mi, akik itt vagyunk, minden segítséget megadunk, hogy álmotok valóra váljon. 104 nap múlva felemelő érzésben lesz részetek!" - jelentette ki a MOB vezetője.

Sólyom László köztársasági elnök emlékeztetett rá, hogy bekerülni a magyar olimpiai csapatba már maga is nagy dicsőség, hiszen hosszú és kitartó munka és nemzetközi szintű eredmény kell ehhez is.

"Az olimpiai charta hangsúlyozza, hogy az olimpián nem országok, hanem egyéni versenyzők küzdenek. Az olimpikonok azonban országuk csapatát alkotják, annak színeiben állnak rajthoz. S a bajnok dicsőséget szerez hazájának. Magyarország zászlaját adom át olimpia csapatunknak. Ez alatt fognak Önök küzdeni. A Himnusz mindnyájunknak, az egész nemzetnek fog szólni" - tette hozzá, majd átnyújtotta a köztársaság lobogóját Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakozónak, a csapat zászlóvivőjének.


Ezt követően került sor az eskütételre, a társak nevében Igaly Diána sportlövő és Biros Péter vízilabdázó olimpiai bajnok, valamint Farkas László kerekesszékes teniszező tett fogadalmat.

A Himnusz után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány és a magyar szurkolók nevében szalagot adott át Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázónak, és sok sikert kívánt a versenyzőknek.

"Székely Éva szavait idézve sírni csak a győztesnek szabad. Én azt kívánom, hogy augusztusban Pekingben és itthon is sokan sírhassanak" - mondta a kormányfő. A versenyzők részéről Kovács Katalin olimpiai aranyérmes kajakozó köszönte meg a támogatást.

A házigazda Vígszínház képviseletében Kútvölgyi Erzsébet, Fesztbaum Béla és Lukács Sándor szórakoztatta az egybegyűlteket, majd Rúzsa Magdi énekelt.

A fináléban a Rajkó zenekar lépett színpadra, majd zárásként Fekete Attila operaénekes adta elő Erkel Ferenc Hazám, hazám című szerzeményét.

A fogadalomtétel közben a Vígszínház épülete előtt hat, tibeti zászlót lengető tiltakozó jelent meg. A rendőrség távozásra szólította fel a csoportot, amely eleget tett annak, és az utca túloldalára vonult. Az incidens békésen zajlott le, hatósági intézkedésre nem került sor.