Horváth hű maradna kajakhagyományaihoz

Vágólapra másolva!
Horváth Gábor az 1000 méteres négyes kajakozás mestere. Eddigi három olimpiáján tagja volt ennek az egységnek, s 1996-os debütálása alkalmával ezüst-, míg a következő két ötkarikás játékon az aranyérmet szerezte meg. Ezen felül még három világbajnoki címmel is büszkélkedhet, mindháromszor négyes hajóban ért fel a csúcsra (200 m: 2001, 1000 m: 1999 és 2006). Az idei céljait sem adja alább, Pekingben is hű akar lenni a hagyományaihoz, a Vereckei Ákossal, Kökény Rolanddal és a két év kihagyás után visszatérő Storcz Botonddal alkotott négyessel harcba száll az olimpiai kiküldetésért.
Vágólapra másolva!

"Sokkal motiváltabb vagyok most, mint voltam 12 éve, Atlanta előtt, hiszen már tudom, hogy miről szól az olimpia" - mondja Horváth Gábor. Sydneyben és Athénban is azonos összeállítású négyes aratott diadalt, Vereckein, Storczon és Horváthon kívül Kammerer Zoltán is tagja volt a kvartettnek. Idén ez a sorozat nem folytatódik, hiszen Kammerer egy másik négyes tagjaként áll oda a válogatókra.

"Fő számom az 1000 méteres négyes, de 500 párost is indulok Botonddal. Négyesben veszélyes lehet a Kammerer Zolival felálló egység, valamint a Gyökös Lajossal kiegészülő hajó is"- kalkulál az egység hátsó embere. A tavaly óta Bakó Zoltánnal készülő csapatnak azonban a létra aljáról kell kezdenie a válogatózást, hiszen nem élveznek kedvezményt. A júniusi MOL Világkupának a tavalyi világbajnokság első hat helyezettje automatikus résztvevője, azonban a négyessel negyedik helyig jutó Horváthéék hajójában Storcz helyett Gyökös Lajos ült, ezért nincs engedmény.

A májusi elejei válogató lesz az első verseny, győzelem esetén a rá egy hétre következő Európa-bajnokságo versenyeznek (ez nem válogat). Ezt követi június 5. és 7. között a szegedi MOL Világkupa (amely egyúttal az első olimpiai válogató is), végül a második válogató, esetleg még egy szétlövés dönt a Pekingbe utazó csapat összetételéről.Az új körülményekkel is megbarátkoztak már Horváthék, Séra Miklós mesteredző tavalyi halála óta Bakó Zoltán vezeti a tréningeket.

"Jónak tűnik az eddig elvégzett munka, ráadásul csapaton belül sincsenek ellentétek, mindenki segíti a másikat. Kis létszámú a csoport, ezért több figyelem jut mindenkire"- összegez Horváth Gábor. A következő hónapokban kiderül, hogy sikerült-e ismét olimpiai formába lendülnie a csapatnak...