Cseh: Majd Pekingben kell villantani

Vágólapra másolva!
A Komjádi uszodában szerdán három országos csúccsal kezdődőtt meg az úszók országos bajnoksága: Cseh László előbb 200 gyorsan, majd 50 háton döntött rekordot, a délelőtti program végén pedig vezérletével a Kőbánya SC 4x100-as férfi gyorsváltója is megjavította a hazai egyesületi csúcsot.
Vágólapra másolva!

Cseh László rögtön az ob első döntőjében, 200 gyorson 1:48.02 percre javította saját, a tavaszi eindhoveni Eb-n úszott 1:48.75-ös rekordját.

Cseh 50 háton szerda délelőttig 25.56 másodperccel tartotta az országos csúcsot, amely azonban immár 25.39. A Kőbánya SC 4x100-as férfi gyorsváltója pedig a vezérletével 3:21.77 perces időt repesztett, s ez jócskán felülmúlja az FTC által tartott korábbi, 3:25.27-es egyesületi magyar csúcsot.

- Hogy értékeli az ob első napján mutatott teljesítményét? - kérdeztük a Kőbánya SC világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes versenyzőjét.
- Úgy érzem, hogy nem ment rosszul az úszás, de azért ez még messze nem volt az igazi. Vannak dolgok, amiket ki kell javítani, és egy nagyon picikét fáradtabb vagyok a kelleténél. Ezt az egyes számok között a regenerálódásnál is érzem. Persze, eleve úgy számoltam, hogy itt az ob-n nem leszek csúcsformában.

- Ennek ellenére azért mégis két egyéni számban és egy váltóban is országos csúcsot ért el.
- Ez igaz, de 200 gyorson képes vagyok még ennél is jobb időt úszni. S ebben a számban egyáltalán nem éreztem azt, hogy most kirobbanó formában lennék. Az 50 hátnak az a titka, hogy itt egyszerre kell gyorsnak és erősnek is lenni. Ehhez a gyorsaságom megvolt, az erővel sem adódtak gondjaim. Ami pedig a váltó rekordját illeti, ebben a csapattársaimnak óriási szerepe van, mindannyian kiválóan úsztak.

- Az egyik fő számában, 400 vegyesen csak a keddi előfutamban indult a döntőben nem állt rajthoz. Nyilván sokan megkérdezik, hogy miért nem?
- Úgy gondolom, hogy nem kell mindig a vegyesúszást erőltetnem, mert így elcsépeltté válna, és akkor az olimpiára nem maradna újdonság.

- A 200 vegyesen elindul az az előfutamban?
- Nem, abban ott sem. Viszont a 200 pillangón elindulok, mert ebben a számban idén még nincs eredményem.

- S ez lesz a harmadik száma az olimpián?
- Valószínűleg ez. Ám az is előfordulhat, hogy Pekingben csak a 200 és 400 vegyesen indulok. Ez még nem dőlt el.

- Visszakanyarodva a 400 vegyeshez, a döntőnek nagy tétje volt, nevezetesen az, hogy ki lesz a szám másik pekingi magyar indulója. Mit szól a végeredményhez?
- Verrasztó Dávidnak az ob már csak egy utolsó utáni szalmaszál volt. Már egy éve úgy áll a helyzet, hogy Kis Gergő a jobb, és biztos voltam benne, hogy most is legyőzi Dávidot. S megmondom őszintén, örülök is neki, hogy 400 vegyesen az olimpián Gergő lesz a másik magyar induló.

- Az ob-n hány számban méreti még meg magát, és mi a cél?
- A váltókkal együtt még hétben, és megpróbálok minden tőlem telhetőt megtenni.

Forrás: MTI

- Mennyire zavaró, hogy az olimpiai menetrendhez igazodva délután rendezik az előfutamokat, a középdöntőket és a döntőket pedig másnap délelőtt?
- Ma reggel kicsit álmosan ébredtem, de egyébként nem zavar. S különben is, már tavaly is ez volt az ob lebonyolítási rendje.

- Mit szól a múlt heti amerikai válogató eredményeihez, főképpen Michael Phelps világcsúcsaihoz 200 és 400 vegyesen?
- Az amerikaiak nagyon jó időket úsztak, de majd Pekingben kell villantani.

- Most egy kis szakállt visel. Esetleg valamiféle fogadalomhoz köthető?
- Nem, ilyesmiről nincs szó, egyszerűen csak megtetszett. De majd az olimpián levágom.