Fazekas a hétvégén még szerezhet kvótát

Vágólapra másolva!
A hét végén Debrecenben rendezik meg az atlétikai országos bajnokságot, amely valamennyi sportágat tekintve a legutolsó lehetőséget kínálja az olimpiai csapatba kerülésre. Jelenleg húsz magyar atléta utazhatna Pekingbe, de a szakvezetés bízik benne, hogy néhány fővel még bővül a névsor. Az athéni aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbertnek ehhez 64,50 métert kellene dobnia.
Vágólapra másolva!

Debrecen 2001-ben ifjúsági világbajnokságot rendezett, 2006-ban szintén a cívisváros adott otthont az I. utcai futó világbajnokságnak, tavaly pedig az U23-as Eb-nek. S az országos bajnokságok lebonyolításában is komoly szerepet vállalt: 2002-ben, 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban is házigazda volt.

"Az olimpia évében a magyar bajnokság, amely egyben az utolsó szintteljesítési lehetőség is, különösen nagy jelentőséggel bír. Néhány versenyzőnk számára óriási a tét, hiszen egy nemzetet képviselni az ötkarikás játékokon hatalmas megtiszteltetés, sokszor egy teljes sportpályafutás megkoronázása. Remélem, hogy a bajnokság eredményeinek köszönhetően tovább bővül az olimpiai csapat, akik pedig már biztosították helyüket az utazók között, azok jó eredményekkel bizonyítják formájukat. Az Uniqa atlétikai magyar bajnokság egyben az elmúlt esztendőben elhunyt Zsivótzky Gyula, az évszázad magyar atlétája nevét viseli. Ezzel hajtunk fejet olimpiai bajnokunk, a Nemzet Sportolója előtt, aki ebben a stadionban dobta első világrekordját" - mondta el Schulek Ágoston, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

Az ob-n elindul a teljes hazai élmezőny, így a kalapácsvetés világranglistáján 81,96 méterrel második helyen álló Pars Krisztián, valamint a Pekingben ugyancsak döntőbe várt két diszkoszvetőnk, Máté Gábor és Kővágó Zoltán is. Máté 66,32-vel 12., az olimpiai ezüstérmes Kővágó 65,61-gyel csak 15. a világranglistán, így nekik még mindenképpen javulniuk kellene az elkövetkezendő napokban.

Az ob-n dobókörbe lép az athéni aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott Fazekas Róbert is, akinek 64,50 méteres eredményre lenne szüksége a pekingi részvételhez, ennyi ugyanis az A szint. Fazekas május 21-én Salinasban 62,70-et, szerdán Varasdon 62,98-at dobott, vagyis nem teljesen reménytelen a helyzete. "Sorstársa", a kalapácsvető Annus Adrián térdsérüléssel bajlódik, s mivel neki vélhetően nem lenne esélye a 78,50-es A szint teljesítésére, az előzetes hírek szerint nem indul a magyar bajnokságon.

A szakvezetés reményei szerint férfi 800 méteren Kazi Tamás teljesíti az 1:47,00-as B szintet, ami számára olimpiai részvételt érne. A maribori nemzetközi versenyen győztes Kazi 1:47,28-as idővel rendelkezik, de ő maga is bizakodik, hogy az ob-n 1:47-en belül tud futni.

A négymillió forint összdíjazású bajnokságon a Spiriev-ponttáblázat, azaz teljesítmény alapján díjazzák a legjobbakat. Pars Krisztiánnak például 78,14 métert kellene dobnia ahhoz, hogy elvigye az egy versenyzőnek maximálisan adható 200 ezer forintot. Diszkoszvetésben pedig 65,28-cal lehet "bankot robbantani".

A Gyulai István-stadionban az országos bajnokság szombaton 13 órakor a női kalapácsvetéssel kezdődik, közvetlenül utána 14.30-kor pedig a férfi kalapácsvetést rendezik meg. Az első napon a záró szám 19.55-kor a férfi 4x100-as váltók versenye lesz. Vasárnap 15.30-kor a női súlylökés, a férfi hármasugrás, valamint a női 200 méter időelőfutamok nyitják a programot, a férfi diszkoszvetés 16.10-kor kezdődik, míg a nap végén 19 órakor a férfi 4x400-as váltók versenye zárja az ob-t.