171 magyar indul a pekingi olimpián

Vágólapra másolva!
Sikerrel lezárult az ötkarikás versenyek "előjátékának" legfontosabb, általában hosszúra nyúló fejezete: a pekingi olimpiai falu regisztrációs központjában hosszú egyeztetés során 171 magyar sportoló név szerinti végleges nevezését fogadták el az augusztus 8-án kezdődő XXIX. nyári játékokra.
Vágólapra másolva!

"Szerencsére megfogadtuk Vajda László barátunk (a helyi szervezőbizottság magyar tagja - a szerk.) tanácsát, és már a regisztráció második napján kiérkeztünk, de a nevezések ellenőrzése, egyeztetése így is 14 órát vett igénybe" - magyarázta a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján Molnár Zoltán csapatvezető.

Hozzátette: Pekingbe érkezésükkor a nemzetközi repülőtér hármas, nemrég átadott terminálján gyorsan ment a csomagok kiadása, magyarul beszélő önkéntesek kedvesen, mosolyogva várták őket.

"Nyárias meleg van, de nincs szmog, jó a levegő, a melegről meg azt tartják a pekingiek, hogy az igazi hőség majd csak ezután érkezik" - jegyezte meg Molnár, aki hozzátette: az olimpiai falu felé vezető úton feltűnt, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen kisebb a forgalom, nem is csoda, hiszen a bevezetett korlátozás miatt ezen a napon csak a páros rendszámú autók közlekedhettek.

"Reggel nyolc órakor még vendégként érkeztünk az olimpiai falu regisztrációs központjába, s megkezdődött a házigazdák és a résztvevő csapatok számára egyaránt fontos, hosszúra nyúló egyeztetés" - folytatta Molnár.

Az egyeztetés során a végleges nevezés elfogadásához egyeztetni kellett, hogy az illető versenyző mikor szerezte meg a részvétel jogát, illetve mikor teljesítette a nevezési szintet. Ennek egyeztetését szokás szerint egyenként kellett elvégezni. Késleltette a dolgot, hogy a magyar úszóbajnokság hivatalos eredményei, amelyek néhány versenyző számára a szint teljesítését jelentették, kedden délelőtt még nem érkeztek meg a Nemzetközi Úszó Szövetségtől. Lassan végül mégis minden rendeződött, s a szervezőbizottság elfogadta 171 magyar sportoló név szerinti, végleges nevezését.

A regisztráció sikeres befejezése után Molnár Zoltán és Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató akkreditációs kártyáját is élesítették, így a játékok hivatalos résztvevői lettek, és már nem vendégként, hanem teljes joggal tartózkodtak az olimpiai faluban.

"A parkosított zöld környezetben lévő házak minden bizonnyal kellemes otthont adnak majd a résztvevő sportolóknak, így a magyar olimpikonok is remélhetően elégedettek lesznek" - mondta Molnár.

A különítmény szerdán megkezdi a magyar szálláshelyek átvételét.