Kormos: Tériszonyom volt eleinte, csak győzött az izomláz

Vágólapra másolva!
A pekingi olimpia előtti felkészülés hajrájában a nyári játékokon szerephez jutó magyar műugróduó két tagja közül ezúttal a második ötkarikás fellépésére készülő Kormos Villő látogatott az [origo] Vendégszobájába. A civilben könnyűipari mérnöknek tanuló olimpikon olvasóink kérdéseire válaszolva többek között elmondta, hogy valószínűleg a londoni lesz a fő olimpiája, sportágához nem a Pokoli Torony című katasztrófafilm alapján kapott kedvet, gimnáziumi osztálytársai közül Szávay Ágnes és Gercsák Csaba is utazik Kínába, kabalája pedig már nincsen.
Vágólapra másolva!

- Szia Villő! Megcélzod a dobogót az olimpián? [egymuugro]
- Nem valószínű, mert elég erős a mezőny, és én még fiatal vagyok, nekem valószínűleg a londoni lesz a fő olimpiám.

- Azt szeretném kérdezni, hogy miért mű, és mért nem valódi ugró? [Terenc]
- Mert művészi, és annak a rövidítése.

- Mióta sportolsz? [RockErdog]
- Születésem óta. Mindenféle sportot kipróbáltam, műugrani tíz éve kezdtem el.

- Szia Villő! Lehet, furcsa a kérdésem de mi a titka a műugrásnak? Mert nem valami elsöprően dinamikus sport, és mégis órákig tudom nézni a tv-ben:). Mitől lehet?:) [szkanderboy.]
- Mert egyrészt látványos, dinamikája ennek is van, persze nem olyan, mint egy csapatsport. Örülök neki, hogy neked ez tetszik.

- Szereted azt amit csinálsz?:) [.szaszacica]
- Igen, mert hogyha nem szeretném, akkor nem csinálnám. Persze nálam is vannak holtpontok, de azokon át kell jutni.

- Hány éves korodtól űzöd ezt a sportot? A gyerekem kilenc éves, nem késő elkezdenie? [bibibibibibibibi]
- Én is kilencévesen kezdtem, igazából jobb minél előbb, de kilenc évesen még nem késő.

- Milyen szárazföldi edzésmódszereitek vannak? Ugróasztalon is lehet gyakorolni, ha jól láttam. [szkanderboy.]
- Igen, vannak ugróasztalos edzéseink, talajon csinálunk szaltókat, meg alapvetőbb gimnasztikai elemeket. Vannak erősítések, meg minitramp, az olyan, mint egy kis gumiasztal, és szivacsra ugrunk. De itthon elég korlátozottak a körülmények.

- Nem félsz attól, hogy úgy túlterheled magad egyszer, hogy komoly baj ér? [zulugirl678]
- Nem, mert ha nem foglalkozom vele, akkor remélhetőleg nem is fog bekövetkezni. De hát itt is lehetnek kisebb-nagyobb sérülések, de az minden sportágban előfordul.

- Szia Villő! Azt szokták mondani, hogy az olimpia legfőbb élménye a részvétel. Egyetértesz ezzel, vagy az eredmény is számít? [smirnoffvodka]
- Mivel én nem tartozom a fő esélyesek közé, így nekem tényleg elég nagy élmény az, hogy kint lehetek. De persze fontos az is, hogy hogyan ment a verseny.

- Mesélnél egy kicsit a pályafutásodról? [Bencusssssssssss]
- Két évig nem is versenyeztem, aztán utána elkezdtem az itthoni kisebb versenyeken való indulást, egyre jobb eredményeket értem el. Aztán mentünk kisebb nemzetközi versenyekre, ahol a dobogón voltam többször. Aztán 14 évesen voltam az első ifi Eb-men, ami mivel első volt, annyira nem sikerült jól.

- Azt olvastam, tévés élmények alapján választotta a sportágat? Mit nézett? Pokoli torony? :) [mezesagyas]
- Nem, az Eurosporton néztem egy versenyt, amikor éppen a műugró Európa-kupát adták. Előtte hagytam abba az aikidót, így kedvem támadt kipróbálni.

- Hogyan lehet gyakorolni először a forgásokat, bucskákat? Egyből vízbe ugrással? [mezesagyas]
- Ezt meg kell alapozni vízben is, először talpasokat kell csinálni, aztán vannak úgynevezett bedőlések, ahol fejjel esünk a vízbe, és után lassan összeáll a kép szaltókhoz is, de persze talajon a bukfencek sem ártanak hozzá, meg egyéb elemek.

- Ért már baleset ugrás közben? [mezesagyas]
- Igen, kisebb-nagyobb sérülések már előfordultak, de ezt nem részletezném, ha nem baj. Hátha elmegy valakinek a kedve tőle.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

- Milyen eredménnyel lenne elégedett Pekingben? [pujabacsi]
- Középdöntőbe jutással mindenképpen, hiszen mint mondtam, nagyon erős a mezőny.

- Milyen sportágakat néz majd meg, kinek szurkol? [pujabacsi]
- Minden magyarnak szurkolok természetesen. Amint vége a versenyemnek, megpróbálok minél több versenyre kimenni, vagy meccsre. Athénban is a férfivízilabda-döntőt megnéztük, azt most is szeretném. De remélhetőleg nem csak az ő döntőjüket láthatom majd.

- Nem félt, amikor először lenézett olyan magasból? [mezesagyas]
- Dehogynem, tériszonyom volt eleinte, csak győzött az izomláz, ezért inkább leugrottam.

- Más sportágból van barátnőd a magyar olimpiai résztvevők között? [korhadtfogú jack]
- Az úszók közül vannak egy jópáran, meg mivel sportiskolába jártam, így a dzsúdósok közül is ismerek többet, vízilabdázó lányok közül is ismerek egy-kettőt, de nem nevezném őket barátnőknek, mert annyira nem ismerjük egymást. Atlétikából Pars Krisztiánt ismerem jobban. A gimnáziumi osztálytársaim közül ketten is mennek, őket is ismerem ezáltal :) - Gercsák Csaba és Szávay Ági.

- Szerinted az olimpikonokat megbecsüli az ország? [korhadtfogú jack]
- Valamennyire biztosan. Versenyeken sokan jönnek aláíratni a zászlót, és ebből azért látszik, meg vannak reklámok, hogy írjuk alá ezt vagy azt, és azt kiviszik Pekingbe. Egy réteg biztos van, aki nagyon megbecsüli, persze gondolom olyan is van, aki a sportot lenézi, remélem ők vannak kevesebben.

- Miért nincs annyi aranyérmünk, mint régen? [Rockxi]
- Külföldieknek sokkal nagyobb a háttértámogatás, mint nekünk. Svédországban amíg eljut valaki az olimpiáig, addig mindent fizetnek neki, mindenben támogatják, de a magyaroknál, legalábbis nálunk a műugrásban nagyon sok versenyt saját zsebből kell kifizetni, mert nincs elég nagy támogatásunk. Mivel a többieknél, a sikersportágakban nagyobb a támogatás, több a lehetőségük, ezáltal eredményesebbek is tudnak lenni. Sajnos ez egy ördögi kör: aki eredményes, az kap támogatást. Viszont támogatás nélkül nehéz eredményesnek lenni. A sportpolitikához nincs túl sok közöm, úgyhogy ez csak az én véleményem.

- Szerinted milyen esélyeink vannak a nemzetközi műugró- vagy toronyugró-mezőnyben? Tudunk-e műugró "nagyhatalom" lenni? [Mr Fixit]
- A közeljövőben biztos, hogy nem tudunk nagyhatalom lenni, hiszen Magyarországon összesen két létesítmény van, ami igen kevés, és a téli időszakban még az alaplétesítményünk sincs meg. Tehát ennek okán nem tudunk annyit edzeni, mint a külföldiek. Meg ahhoz, hogy nagyhatalom lehessünk, ahhoz jóval több gyerek kell, jóval több edzővel, és természetesen vidéken is szükség lenne egy-két műugró toronyra.