Dániában javíthat nőikézi-válogatottunk

Vágólapra másolva!
A két, Norvégiától elszenvedett súlyos vereséget követően pénteken és szombaton a Scandinavian Open elnevezésű négyes tornán javíthat észak-európai mérlegén a magyar nőikézilabda-válogatott. Hajdu János együttese péntek este Dániával meccsel, s az eredménytől függően szombaton a norvég-svéd párosból kap ellenfelet.
Vágólapra másolva!

Hiába a komoly torna, Dániában nagy a szomorúság, hiszen az 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben is olimpiai aranyérmet szerző együttes idén nem lehet ott Pekingben, s nem védheti meg címét. A régi-új kapitány, Jan Pytlick visszatérésével új csapatot kezdtek el építeni a dánok, amely egyelőre nem olyan ütőképes, mint világhíres elődjei.

A gárda 2007-ben Ukrajna ellen vérzett el, elbukva ezzel a világbajnoki szereplés jogát, s egyben a lehetőséget az olimpiai kvalifikációra. Nem sok kellett volna az újabb fiaskóhoz idén sem, az Európa-bajnoki selejtezőn ugyanis a Kovács Péter edzette törökök hazai pályán 25-24-re nyertek, s Dániában is csupán 21-19-re kaptak ki.

Az összesítésbeli egygólos különbség azonban azt jelentette, Dánia visszatért az elitbe, ott lesz a macedóniai Eb-n, s mivel 2010-ben Norvégiával társbérletben kontinensviadalt rendez, két évig biztosan számolni kell vele.

A magyar válogatott másfajta felkészülést választott vetélytársainál, az ugyanis elvileg durvának tűnhet, hogy az élmezőnybe tartozó Románia és Norvégia ellen négy meccsen mindössze egy döntetlent tudjon felmutatni. Még komolyabb probléma, hogy a skandinávok elleni két larviki összecsapáson 14, majd 7 gólos vereséget szenvedett.

"Néha figyelmetlenek voltunk, emiatt a magyarok sok könnyű gólt szereztek gyors ellentámadásokból" - értékelte a szorosabb mérkőzést Marit Breivik norvég szövetségi kapitány a helyi TV2-nek. A pályán látottak és tapasztaltak alapján Katrine Lunde Haraldsen kapus azt nyilatkozta, számára csalódást okozott az ellenfél.

A lényeg azonban nem a felkészülési meccseken van, hangsúlyozza a magyar szakvezetés, hanem azon, hogy egyre jobb formát mutatva Pekingben fussa ki csúcsteljesítményét az együttes. Ha ebben hiszünk, akkor pénteken, Dánia ellen már jól kell játszani a combsérüléssel bajlódó Hornyák Ágnest biztosan nélkülöző gárdának.

Forrás: MTI

A magyar válogatott a két dániai összecsapás után hazatér, július 30-31-én Tatán gyakorol, majd 2-án elrepül Pekingbe, ahol augusztus 5-én és 6-án Kína, illetve Kazahsztán ellen fejezi be a felkészülést.

A hétvégi program:
Scandinavian Open nemzetközi torna (Dánia)
július 25. (péntek), elődöntők, Helsinge
18.00:
Norvégia - Svédország
20.00: Dánia - Magyarország

Döntő vagy a 3. helyért (július 26., szombat, Roskilde)
12.00:
Norvégia/Svédország - Magyarország
14.00: Norvégia/Svédország - Dánia

A dánok kerete
Kapusok:
Bente Höjmark Andersen (KIF Vejen), Rikke Poulsen (SK Aarhus), Marianne Bonde (Slagelse DT)
Mezőnyjátékosok: Berit Kristensen, Ann Grete Nörgaard, Anette Bonde Christensen, Christina Krogshede (mind Randers HK), Kristina Bille, Pernille Holst Larsen, Louise Mortensen (Aalborg DH), Kamilla Kristensen, Maibritt Kviesgaard (GOG), Gitte Aaen, Lene Lund Nielsen (Viborg HK), Malene Dalgaard (Ikast-Brande EH), Christina Nimand Pedersen (FCK Haandbold), Trine Troelsen (SK Aarhus)