Bringás olimpiai mutyizást leplezett le a BBC

Vágólapra másolva!
Dollármilliók dönthettek arról, hogy egy japán eredetű kerékpáros verseny szerepelhet az olimpián - állítja a BBC a birtokába került dokumentumokra hivatkozva. A Japánban népszerű keirin az 1990-es évek elején még nem kellett a nemzetközi kerékpáros szövetség vezetőinek, levették a világbajnokság műsoráról, négy évvel később azonban már olimpiai bevezetését is támogatták. Két hónappal a siker után pedig dollármilliók kezdtek csordogálni a nemzetközi szövetség számlájára. Az érintettek tagadják, hogy tisztességtelenül jártak volna el.
Vágólapra másolva!

Felmerül a lehetősége, hogy dollármilliókkal vásárolta be magát az olimpiai sportágak közé a keirin - állítja a BBC a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva. A BBC szerint a japánból származó pályakerékpáros, üldözéses verseny szervezői 3 millió dollárt fizettek a nemzetközi kerékpáros szövetségnek, az UCI-nek, és a kifizetések közvetlenül kapcsolatba hozhatók a keirin olimpiai szereplésével.

A keirin nagyon népszerű szülőhazájában, Japánban, ahol évente dollár tízmilliók cserélnek gazdát a versenyeken rendezett fogadásokon. A BBC szerint ugyanakkor a sportágból mindig hiányzott a nemzetköziség, ezért jöhetett jól az olimpiai szereplés. Az első lépést efelé az 1980-as években tették a japánok, amikor elérték, hogy a keirin szerepeljen az UCI versenyein.

Az UCI 1990-es évek elején hivatalba lépő elnöke, Hein Verbruggen azonban nem támogatta a sportág szerepeltetését a világversenyeken, sőt, 1992-ben már úgy döntött a szervezet, hogy törlik a versenyszámok közül a keirint - írja a BBC. Négy évvel később fordult a kocka. A keirin nemcsak egyszerűen visszakerült a kerékpáros világbajnokság műsorába, hanem olimpiai nevezést is kapott. A NOB 1996 decemberében hagyta jóvá a keirin szerepeltetését, a sportág pedig a 2000-es sidney-i játékokon debütált.

A BBC az UCI egyik akkori tagjára hivatkozva azt írja: a fordulat oka, hogy a japánok "vastag borítékot" húztak elő a sikerért cserében. A dán Henrik Elmgreen, aki szintén az UCI tagja volt a kérdéses időben, azt nyilatkozta a BBC-nek: "El kell ismernünk, hogy a japánok nagyon befolyásosak voltak az UCI-ban akkoriban és rengeteg pénzt ajánlottak, hogy népszerűsítsük ezt a sportágat...

Mindenki tudta, hogy a japánok támogatták a világbajnokságot, támogattak mindent, és azt hiszem mindenki rájött, hogy ezt nem csak úgy teszik. Akartak valamit cserében és mindenki tudta, mit kaptak" - mondta a BBC-nek, de megjegyezte azt is, hogy a keirint látványos versenyszámnak tartja.

A BBC ugyanakkor hozzátette, hogy bár Elmgreen szerint mindenki tudott ezekről a befektetésekről és arról, hogy cserébe az UCI támogatta a keirin olimpiai részvételét, ennek semmiféle hivatalos nyoma nincs, nem született megegyezés erről, az ügyletet nem formalizálták.

A japán keirin szövetség vezetője is tagadta a BBC kérdésére, hogy lett volna ilyen együttműködés, és kijelentette: "Semmilyen pénzmozgás nem volt. Mi csak annyit tettünk, hogy támogattuk japán kerékpáros klubok alapítását és fizettük a tagdíjat, amit minden nemzeti szövetség fizet. Azt kell mondanom, semmi ilyesmiről nem tudok".

Getty Images

A BBC birtokába került dokumentumok szerint azonban a japán keirin szövetség két hónappal a sportág olimpiai bevezetéséről szóló döntés után sorozatosan utalt át tekintélyes összegeket az UCI-nak. Egy az UCI fejlécével íródott levélben pedig úgy fogalmaznak, hogy a japánok beleegyeznek az UCI rendezvényeinek "materiális" támogatásában, ami "az UCI és az olimpiai mozgalom képviselői között fennálló kitűnő kapcsolatok" ellenszolgáltatása.

Az átutalások összege a BBC szerint elérte a 3 millió dollárt, ami az UCI akkori éves költségvetésének ötöde volt és többek között olyan költségeket fedeztek vele, mint az UCI vezetőinek hivatalos útjai. A BBC szerint a japán keirin szövetség 1999-ben hat hónap alatt öt alkalommal fizette Verbruggen repülőjegyét, amikor valamilyen, az UCI színeiben tett hivatalos útjáról tért haza Hollandiába. A BBC egy, akkoriban az UCI-nál dolgozó névtelen forrásra hivatkozva kijelenti: ezek a kifizetések a keirin olimpiai bevezetéséért cserében érkeztek.

Verbruggen - aki jelenleg a pekingi olimpia szervezéséért felelős bizottság tagja - a BBC kérdésére tagadta a vádakat. "Teljesen átlátható volt a rendszer. Azért tettünk mindent, hogy fejlesszük a pályakerékpározást az egész világon" - mondta. A BBC az UCI-nál is érdeklődött a kifizetések részleteiről, azonban a nemzetközi szövetség nem válaszolt érdemben a kérdéseikre.