Vágólapra másolva!
A Magyar Antidopping Csoport (MACS) valamennyi pekingi olimpikont legalább négyszer ellenőrizte, és egyelőre nem értesült pozitív mintáról.
Vágólapra másolva!

A MACS budapesti sajtótájékoztatóján Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató kifejtette: a 2004-es athéni botrányok révén a világ arról szerzett tudomást, hogy Magyarországon rosszul működik a tiltott szerek elleni küzdelem. A szervezet tavaly augusztusi megalakulása óta elfogadta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexét, továbbá a közelmúltban minden ötkarikás résztvevőnek eljuttatta az aktuális tiltólistát.

A Bécs melletti akkreditált laborba - ahol a Tour de France kerékpáros körverseny tesztjeit is elemezték - elküldött magyar minták közül eddig 80 százaléknak az eredménye érkezett meg, valamennyi negatív eredménnyel.

A MACS ezzel gyakorlatilag befejezte olimpia előtti tevékenységét, melynek során összesen 2633 vizsgálatot végzett, ebből 1634 Magyarországon, 999 pedig külföldön zajlott le. A tesztek során 2141 vizeletmintát vettek le, és 263 vérvétel történt. Az ellenőrök mintegy 300 sportolót kezdtek rendszeresen vizsgálni, ez az olimpiai ciklus végére 179-re szűkült. A "rekordot" egy súlyemelő tartja, akit 11-szer vizsgáltak meg.

Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára kijelentette: "2004 után meg kellett mutatnunk, hogy komolyan vesszük a doppingellenes küzdelmet."

Az összejövetel végén a MACS képviselői átadták a vizsgálatok elvégzését tanúsító okleveleket a sportszövetségeknek, majd a jelenlévők megtekintették a szervezet kisfilmjét a doppinghasználat veszélyéről.