Kiderült a pekingi nyitóünnepség titka

Vágólapra másolva!
Titoktartási kötelezettséget sértett a nyitóünnepség próbáján készült felvételeket kiszivárogató dél-koreai tévétársaság. Szun Vej-de, a pekingi olimpiai szervezőbizottság (BOCOG) szóvivője csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a dél-koreai tévétársaság az általánosan elfogadott normákkal ellentétben részleteket közölt a megnyitóünnepség keddi próbáján készült felvételekből, jóllehet ezekből egyértelműen még nem lehet következtetni a teljes ceremóniára.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai SBS telecast tévécsatorna a megnyitóról egyperces összeállítást közölt, amelyen egy óriási, szőnyegszerű műalkotás letekerése, kínai zászlókat lengető gyerekek és több ezer dobos volt látható villogó lézerfényekkel körülvéve a Madárfészekként ismert Nemzeti Stadionban.

A játékok elfogadott szabályai szerint a megnyitóünnepség részleteit szigorú titokban kell tartani. Még az akkreditált fotóriportereknek is titoktartási esküt kell tenniük, amely szerint a próbákon készült fényképeket a megnyitó előtt nem hozhatják nyilvánosságra.

Azok, akik mégis megszegnék esküjüket, jogi lépésekre és az olimpiai akkreditációs kártyájuk bevonására számíthatnak.

Kevan Gosper, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sajtóbizottságának vezetője szerint ilyen szabálysértésre az olimpiák történelmében eddig még nem volt példa.

Az SBS azzal védekezik, hogy a koreai nézőknek csak egy részét kívánták megmutatni ennek a "fenséges megnyitóünnepségnek", amellyel az olimpia iránti izgalmat kívánták fokozni.

Forrás: Getty Images

A korábbi előkészületeken szabad volt fotózni, a főpróbán nem

A KBS és az MBC másik két vezető dél-koreai tévétársaság elítélte az SBS amatőr tettét, és most attól tartanak, hogy az incidens az ő közvetítési engedélyeiket is fenyegeti.