236 cm, 181 kg, 67 év - az olimpia legjei

Vágólapra másolva!
A házigazda kínaiak adják a pekingi olimpia legnagyobb és legkisebb résztvevőjét: a 236 centis kosarassztár, Jao Ming és a mindössze 136 centis műugró, Zso Lin-csen között éppen egy méter a különbség.
Vágólapra másolva!

Az ötkarikás mezőny legapróbb férfiúja Bastie Samir ghánai bokszoló lesz, aki 141 centire nőtt. A hórihorgas hölgyeknél öt, egyformán 202 centis sportoló viszi el a pálmát: a kosaras dél-koreai Eun Dzsu Ha, az orosz expécsi Jekatyerina Liszina és Marija Sztyepanova valamint a röplabdázó orosz Jekatyerina Gamova és Julija Merkulova.

Az ázsiai seregszemle legfiatalabbja egy kameruni úszólány, Antoinetti Guedia Mouafo, aki október 21-én még csak 13 éves lesz, a fiúk Benjáminja pedig az alig 14 éves, szintén úszó Dwayne Didon a Seychelle-szigetekről. A korelnököket a japán díjlovagló-válogatott szolgáltatja: Jagi Mieko 58, férfi csapattársa, Hokecu Hirosi pedig 67 évesen száll nyeregbe Pekingben.

A XXIX. nyári játékok legkönnyebbje a hazai közönség előtt műugródeszkára álló Hszin Vang lesz a maga 28 kilójával, míg az "olimpia kolosszusa" cím egy guami cselgáncsozót, Ricardo Blast illeti meg, aki 181 kg-ot nyom. A legsúlyosabb nő a 167 kilós ukrán súlyemelő, Olha Korobka.

Szintén egy rekorderhez kapcsolódó hír, hogy a világ leggyorsabb sprintere, a jamaicai Usain Bolt 100 és 200 méteren is elindul a pekingi olimpián. A 21 éves vágtázó három hete a világ idei legjobbjának számító 19.67 mp-es eredménnyel nyerte a 200 m-t az athéni Grand Prix-viadalon, ám akkor még nem döntötte el, melyik számban indul a nyári játékokon.

Bolt május 31-én 9.72 mp-cel állított fel új világrekordot 100 méteren New Yorkban. Az előző csúcsot (9.74) honfitársa, Asafa Powell tartotta tavaly szeptember óta.