Nyolc aranyat várnak a magyarok

Vágólapra másolva!
A lakosság várakozásai szerint hazánk sikeresen szerepel majd a pekingi olimpián, a becsült eredmény huszonegy érem, ebből nyolc arany - derült ki a Szonda Ipsos felméréséből.
Vágólapra másolva!

Az emberek többsége fokozott izgalommal tekint a hét végén induló világverseny elé, noha mindennapjaikat csak részben fogják igazítani hozzá. Több mint négytizednek reggelente első dolga lesz tájékozódni az eredményekről, az éjszakai versenyek miatt hírforrásként az internet felzárkózik a televízió mellé. Az esetleges sikerek hevesebb érzelmeket váltanak majd ki, mint a kudarcok.

A magyar lakosság 51 százaléka sportolóink nagy eredményeit büszkeséggel, 42 százaléka jóleső érzéssel, de annak különösebb jelentőséget nem tulajdonítva fogadja.

Ha lesznek kudarcok, az 64 százaléknak rosszul esik majd, de nem fogja fel tragikusan - ezek a legfontosabb megállapításai a július legvégén végzett közvélemény-kutatásnak. A felmérés online módszerrel készült, s a válaszoló 1000 fő nemi, életkori és településtípus szerinti összetétele megegyezik az ország felnőtt lakosságáéval.

Egyetlen válaszoló sincs, aki szerint aranyérem nélkül maradnánk. A lakosság egyharmada szerint legfeljebb 15 érmet szerzünk, másik egyharmad szerint ennél több, de legfeljebb 25 medál jut nekünk, míg egyötödnyien igazán optimisták: akár 30-40 érmet is nyerhetünk. A válaszok átlaga alapján kijelenthetjük: 21 érmet, közte nyolc aranyat vár a magyar közönség.

Csupán egyharmadnyian (különösen a fiatalok) nem feltételezik, hogy elragadja őket az olimpiai hév, de az eredmények azért őket is érdeklik, míg hazánk nyolc százalékát hidegen hagyják a Pekingben történtek.