Ausztrál bírálat a reggeli úszódöntők miatt

Vágólapra másolva!
Az ausztrál úszók vezetőedzője bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), amiért Pekingben a szokásos esti időpont helyett a délelőtti órákban rendezik meg a sportági döntőket.
Vágólapra másolva!

Alan Thompson kritizálta az ötkarikás versenyeket az Egyesült Államokban sugárzó amerikai televíziós óriáscéget, az NBC-t is, amelynek jelentős szerepe volt az úszás hagyományos olimpiai menetrendjének felborításában. A döntők - pekingi idő szerinti - "matinésítése" nyomán az amerikaiak odahaza főidőben, este, egyenes adásban nézhetik a finálékat, miközben például Európában ekkor még kora hajnal van.

A vezetőedző az NBC-nek - s ez által az Egyesült Államoknak - kedvező döntést hozó ötkarikás csúcsszervet bírálva leszögezte: a NOB elárulta a sportot, csak azért, hogy az amerikaiak élőben láthassák honfitársukat, Michael Phelpset, aki - az egy olimpián hét aranyat szerző nagy előd, Mark Spitz babérjaira törve - nyolc bajnoki címet akar begyűjteni Pekingben.

"Napjainkban hiányzik a lojalitás a sportban, és gyakran a pénz beszél" - fogalmazott Thompson a keddi sajtókonferencián. "Pedig vannak bizonyos tradíciók, amelyeket nem lenne szabad felrúgni, és a NOB-nak biztosítania kellene, hogy ilyesmi ne történhessék meg." A NOB - nagy vitákat kiváltva döntésével - 2006-ban ment bele, hogy a hagyományosan esti úszódöntőket a délelőtti órákban bonyolítsák le Pekingben, miután az NBC összesen 3.55 milliárd dollárt fizetett neki azért, hogy a 2000-es és a 2004-es mellett a 2008-as nyári játékokra is kizárólagosan kapja meg a televíziós jogokat az amerikai közvetítésre.