Pekingi menü - megnyitó és lóvizsgálat pénteken

Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt napokban a nők és a férfiak labdarúgótornája is elkezdődött, hivatalosan csak pénteken nyitják meg a XXIX. olimpiát. Mivel mindkét nem focistái pihenőnapot tartanak, a magyar idő szerint 14 óra 8 perckor kezdődő megnyitóünnepség lesz a nap egyetlen jelentős eseménye. Versenyszámot tehát nem rendeznek, a díjugratóknak azonban lesz dolguk pénteken: délután négy órakor a lovaglás helyszíneként funkcionáló hongkongi pályán sor kerül az állatok vizsgálatára.
Vágólapra másolva!

Ami a megnyitót illeti: a dél-koreai SBS tévécsatorna nemrég - a tiltást megszegve - egyperces összeállítást közölt, amelyen egy óriási, szőnyegszerű műalkotás letekerése, kínai zászlókat lengető gyerekek és több ezer dobos volt látható, villogó lézerfényekkel körülvéve, a Madárfészekként ismert Nemzeti Stadionban.

Az illetékesek csak annyit árultak el az ünnepségről, hogy a művészi része egyórás lesz, és két részből áll majd: az egyik Kína több ezer éves történelmét, a másik pedig modern jelenét mutatja be. A hivatalos dal a tervek szerint ennek a végén hangzik fel. A két és fél órás folytatás jelentős részét a sportolók bevonulása teszi ki, a 205 résztvevő nemzet versenyzői a kínai ábécé sorrendjében lépnek majd a küzdőtérre - a magyarok várhatóan a mezőny közepén következnek.

Észak- és Dél-Korea ezúttal nem vonul fel közösen - ezt maga Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke jelentette be az erre irányuló tárgyalások sikertelen zárása után. A két Korea sportolói Sydneyben, a 2000-es, majd Athénban, a 2004-es nyári játékokon még közös csapatban, egyforma szerelésben, a Koreai-félsziget kék-fehér "egyesítési lobogója" alatt vonultak fel.

A pénteki program:

óra (magyar idő)

esemény

tévé

13:45

hivatalos megnyitó

m1, m2 (élő)

14

hivatalos megnyitó

Eurosport (élő)