Bryanttól a rendezők is autogramot kértek

Vágólapra másolva!
"Csodálatos dolog látni, hogy az elnök nekünk szurkol, megtiszteltetés a hazánkért játszani. Ezért is mondom, hogy az olimpiai aranyérem többet ér, mint az NBA-győzelem" - nyilatkozta pénteken Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers sztárja, az amerikai olimpiai kosárlabdacsapat legnagyobb csillaga.
Vágólapra másolva!

A pekingi sajtóközpontot is hatalmába kerítette az amerikai "Dream Team" iránti lelkesedés. A helyi rendezők, tisztviselők, sőt még a biztonsági emberek is kiestek szerepükből, egyszerű rajongókká váltak, amikor megjelentek az amerikai kosarasok: megrohanták őket autogramért vagy csak egy kézfogásért. Különösen Bryant volt kedves, készséges mindenkivel.

"Alig várom, hogy felvonulhassak a nyitógálán, ezzel teljesül egy álmom. Persze az arany is kell: hogy elhódítsuk a címet, főleg jól kell védekeznünk és sok lepattanót kell szerezünk. Tudjuk, hogy képesek vagyunk sok pontot szerezni, és ha jól védekezünk, minden sikerülni fog" - mondta Bryant a csapat nevében, amely szeretné mindenképpen kitörölni az emlékezetből az athéni, kudarcot jelentő bronzérmet.

Az amerikaiak vasárnap lépnek pályára a házigazdák ellen, akiknek legnagyobb csillaga, Jao Ming jó ismerősük, hiszen a Houston Rocketsben játszik. "Mit mondhatnék neki? Azt, hogy menj az utamból! A tréfát félretéve, sok szerencsét kívánok neki, akkor is, ha tudom: képes ellenünk akár 20 pontot és 20 lepattanót szerezni" - elmélkedett a Rockets sztárjáról Bryant.

Az amerikai olimpiai kosárlabda-hegemóniát, amely 12 aranyat eredményezett eddig, csak négyszer törték meg: először 1972-ben, Münchenben, amikor a szovjetek Szergej Bjelov utolsó másodpercben dobott kosarával nyertek. Az amerikaiak 1980-ban a bojkott miatt nem vettek részt a moszkvai olimpián - ott Jugoszlávia nyert -, 1988-ban ismét a szovjetek diadalmaskodtak, míg 2004-ben Athénban az argentinok állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára.