Vágólapra másolva!
A pekingi olimpia szervezői igyekeznek mindent megtenni a péntek esti - magyar idő szerint kora délutáni - megnyitó zökkenőmentes lebonyolításáért. A kínai főváros elöljárói azt javasolták a munkaadóknak, hogy adjanak szabadnapot alkalmazottaiknak, s az ajánlással minden bizonnyal sok helyen élnek is.
Vágólapra másolva!

Erre az intézkedésre azért van szükség, mert a 17 milliós városban délutánonként, a munkaidő lejárta után rendszerint igen nagy a forgalom, márpedig ezen a pénteken mindenki szeretné elkerülni a fölösleges autózgatást. A Nemzeti Stadion környékén több mint százezren gyűlnek majd össze a délutáni-esti órákban. A Madárfészekbe 91 ezer néző, vendég, újságíró fér be, hozzájuk jön még a művészeti program több ezer résztvevője, illetve a bevonuló nemzeteket képviselő sportolók további ezrei.

Az impozáns, ultramodern stadion az Olimpia Parkban, az úgynevezett Olympic Greenben található, de ezen a kerítéssel körbevett, hatalmas területen belül van még a Nemzeti Vizesközpont, a Nemzeti Csarnok, a vívócsarnok, a teniszcentrum, a gyeplabdastadion, az íjászpálya, a televíziós és rádiós központ (IBC), illetve az írott sajtó központi épülete (MPC). A versenyhelyszínek látogatását péntekre felfüggesztették a szervezők - nem csak azokét, melyek az Olympic Greenben találhatók -, a sajtó képviselőinek buszos szállítását pedig 17 és 23 óra között szüneteltetik.

A délutáni-esti órákban minden a megnyitóról szól majd, a szervezőknek hatalmas tömegeket kell mozgatniuk, mindezt úgy, hogy a végeredménnyel mindenki elégedett legyen, a ceremónia után jó érzéssel távozzanak a nézők, a hivatalos vendégek, a felvonuló versenyzők és a tudósítók, hogy aztán másnap végre elkezdődhessenek a versenyek.