Jó pénzért Európába jönnének az NBA-sztárok

Vágólapra másolva!
"El tudja képzelni, hogy elhagyja az NBA-t, s Európába szerződjön? Igen, lehetséges!" A beszélgetés nem elméleti síkon zajlott, s nem egy tucatjátékos volt az alanya, hanem a The Guardian újságírója kérdezte meg LeBron Jamestől, az amerikai kosárlabda-válogatott egyik legnagyobb csillagától. Az NBA fénye ugyan nem fakult meg, de ahogy a játékosok többsége fogalmazott, ahol a pénz, ott a játék.
Vágólapra másolva!

Az olimpia egyik nagy látványossága lehet az Egyesült Államok férfikosárlabda-csapatának fellépése. Az NBA-sztárok (Dream Team) 1992-es megjelenése óta talán idén áll össze a legkomolyabb csapat, hiszen Jason Kidd, Kobe Bryant és LeBron James is pályára lép.

A The Guardian riportja szerint azonban még ezen klasszisok között is találhatna olyat egy dúsgazdag európai csapat, aki megfelelő fizetésért elhagyná az NBA-t.

"Gyermekként el sem tudtam volna képzelni, hogy ne az NBA-ről álmodjak, ne ott akarjak játszani. De a dolgok gyorsan változnak" - nyilatkozta LeBron James. A Cleveland Cavaliers csillaga utalt az angol közmondásra (Don't put all your eggs in one basket!), miszerint nem szabad mindent egy lapra feltenni, hiszen a profi sport egyben üzlet is.

Azaz, ha úgy hozza az élet, akár Európában is szerencsét próbálna. Ehhez potom 50 millió dollárt kellene előteremteni fizetés gyanánt.

Hasonlóképpen gondolkodik a csapat legrutinosabb játékosa, Jason Kidd is. "A világ többi részén egyre jobban fejlődik a kosárlabda, ráadásul van benne elegendő pénz is. Nem véletlen, hogy már most akadnak olyan játékosok, akik szerencsét próbálnak a tengerentúl, Európában."

Egy évtizede még megtiszteltetés volt, ha egy légiós szerződést kapott, így robbant be az NBA-be az olimpia megnyitóján zászlóvivő szerephez jutó kínai Jao Ming, illetve a német Dirk Nowitzki is.

A trend megfordulhat, ennek első jeleként például az Atlanta Hawks bedobója, Josh Childress a görög Olimpiakoszt választotta, szerződése értelmében a következő három évben évi húsz millió dollárt keresne adómentesen (a költségeket ugyanis a klub átvállalta).

Earl Boykins a Charlotte Bobcatsből szerződött a Virtus Bolognához, évi 3,5 millió dolláros fizetésével az olasz liga legjobban kereső játékosa lett. Nem maradt Amerikában a New Jersey Nets szerb játékosa, Nenad Krstic sem, aki négyéves kaland után az orosz bajnokságba igazolt és kétéves szerződést kötött a Triumph Ljubertszi csapatával.

Persze egyelőre a legnagyobbak maradnak az NBA kötelékében, elemzők szerint azonban az idilli helyzet csak addig tart, amíg egy James-szintű játékost meg nem kaparint egy európai klub. Ráadásul az öreg kontinensen a fizetési sapka is ismeretlen fogalom...

Az amerikai csapat olimpiai programja:
Augusztus 10., vasárnap
16.15: USA - Kína

Augusztus 12., kedd
14.00: Angola - USA

Augusztus 14 ., csütörtök
14.00: USA - Görögország

Augusztus 16 ., szombat
16.15: Spanyolország - USA

Augusztus 18., hétfő
14.00: USA - Németország

Az amerikaiak olimpiai kerete: Jason Kidd (Dallas Mavericks), Carmelo Anthony (Denver Nuggets), Carlos Boozer (Utah Jazz), Chris Bosh (Toronto Raptors), Kobe Bryant (Los Angeles Lakers), Dwight Howard (Orlando Magic), LeBron James (Cleveland Cavaliers), Kidd, Chris Paul (New Orleans Hornets), Tayshaun Prince (Detroit Pistons), Michael Redd (Milwaukee Bucks), Dwyane Wade (Miami Heat), Deron Williams (Utah Jazz).

A 12 játékosból Kidd, Anthony, Boozer, James és Wade már a 2004-es olimpián is részt vett, így ők csatlakozhatnak a 13 főt számláló elitmezőnyhöz, akik nemcsak egy ötkarikás játékon léptek pályára.

A legtöbb olimpiai részvétellel büszkélkedők:
3: David Robinson (1988, 1992, 1996)
2: Charles Barkley (1992, 1996), Patrick Ewing (1984, 1992), Burdette Haldorson (1956, 1960), William Hougland (1952, 1956), Michael Jordan (1984, 1992), Robert Kurland (1948, 1952), Karl Malone (1992, 1996), Chris Mullin (1984, 1992), Gary Payton (1996, 2000), Scottie Pippen (1992, 1996), Mitch Richmond (1988, 1996), John Stockton (1992, 1996)