Káté elbúcsúzott a pekingi ringtől

Vágólapra másolva!
Káté Gyula meglepetésre kikapott és kiesett a legjobb 32 között a férfi ökölvívók 64 kg-os kategóriájában a pekingi olimpián, miután az első fordulóban pontozással kikapott az ír John Joyce-tól.
Vágólapra másolva!

Az előző ötkarikás játékokon még könnyűsúlyban (60 kg) indult, s ebben a kategóriában világbajnoki harmadik, kisváltósúlyban pedig Eb-harmadik Káté számára a papírforma alapján nem jelenthetett gondot az ír rivális, aki nemzetközi szinten nem rendelkezik jelentős eredményekkel, a tavalyi, chicagói vb-n elért 33. hely a legjobbja, ott éppen a magyartól kapott ki.

Igaz, majdnem hat évvel fiatalabb az MTK öklözőjénél, azaz a rutin is a magyar mellett szólt, aki korábban már háromszor is könnyedén legyőzte Joyce-t.

Az impozáns Munkás Csarnok közepén felállított ringben a 26 éves Kátéé volt az első pont, ezután azonban Joyce pillanatai következtek, s az első menet után ő vezetett 3-2-re. A második felvonásban sem változott a helyzet, a magyar öklöző ugyan egyenlített, de riválisa is ugyanúgy kezdeményezett és talált is, így a "félidőben" 5-4 volt az állás az ír javára.

Káté a folytatásban sem találta az ellenszert a mozgékony riválisra, akinek gyakorlatilag minden ütéséért pontot adtak a bírók, s a befejező menet előtt magabiztos, 8-4-es előnyre tett szer. A záró két percben a szigetországi bokszoló már csak arra törekedett, hogy megtartsa előnyét, s ez sikerült is neki, mert Káté hiába üldözte, csak egyszer tudta eltalálni és ez kevésnek bizonyult.

Káté tehát - csakúgy, mint Athénban - már az első fordulóban búcsúra kényszerült.

"Nem tudom mi történt, eddig háromszor bokszoltam vele és mindháromszor könnyedén vertem meg. Akkor nem volt kellemetlen a stílusa, most igen" - nyilatkozta Káté.

"Gyuszi ugyanúgy bokszolt, mint eddig Joyce ellen, de ezúttal nem sikerült győznie. Kétszer annyit ütött, mint az ellenfél és mégis az ír kapta mindig a pontokat. Az is érdekes, hogy a bíró legalább nyolcszor rászólt Joyce-ra, de egyszer sem intette meg. Természetesen csalódás ez a korai búcsú" - szomorkodott Balzsay Károly szövetségi kapitány.

"A második menet végén belenéztem ellenfelem szemébe. Láttam, csodálkozik, hogy még mindig a ringben vagyok" - mondta az ír öklöző.