Döntetlennel kezdte az olimpiát a férfipóló-válogatott

Vágólapra másolva!
A címvédő magyar férfivízilabda-válogatott fordulatos mérkőzésen 10-10-et játszott az Európa-bajnok Montenegróval a pekingi olimpia pólótornájának első fordulójában. Kemény Dénes együttese 32 másodperccel a vége előtt Varga Dénes góljával mentette döntetlenre a nap rangadóját.
Vágólapra másolva!

Pekingi olimpia, férfivízilabda-torna, A csoport, 1. forduló:
Magyarország - Montenegró 10-10 (3-3, 3-1, 2-4, 2-2)
Jingtung Uszoda, 2500 néző
v: Margeta, Caputi (szlovén, olasz)
gól: Benedek 2, Kásás 2, Varga Dénes 2, Molnár 1, Madaras 1, Biros 1, Kis G. 1, illetve Janovic 4, Ivovic 2, Gojkovic 2, Uskokovic 1, Jokic 1

Triplázásra készül a Kemény Dénes kapitánysága alatt gyakorlatilag már mindent megnyerő, a pekingi olimpiára kétszeres címvédőként érkező magyar férfivízilabda-válogatott, amely Sydney és Athén után zsinórban harmadszor készül fellépni az olimpiai dobogó legfelső fokára.

Az olimpiai bajnokságig vezető út sohasem könnyű, ezúttal ráadásul igazi in medias resnek lehettünk tanúi, hiszen Benedekék első ellenfeléül az az Európa-bajnok Montenegró rendeltetett, amely a júliusi málagai kontinensviadalon legyőzte a Kemény-csapatot.

Nagyon gyorsan eljött tehát a visszavágás lehetősége, ilyen szuperrangadóval kezdeni egy világversenyt azonban nem egyszerű feladat: egy esetleges siker nagyot lendíthet a győztes csapaton, egy korai kudarc viszont benne maradhat a vesztes félben, ez pedig adott esetben még a hátralévő csoportmeccsek sikeres abszolválását is megnehezítheti.

Első negyed:
Jól kezdett a magyar csapat, az első ráúszásnál Kásás hozta el a labdát. Mindkét oldalon egy-egy fórt osztottak ki a játékvezetők, azonban egyikből sem született gól. Ezt követően viszont Molnár keze villant, és a center tőle szokatlan távolságról, jó nyolc méterről ágyúzott a montenegrói kapuba (1-0)

A montenegróiak gyorsan egyenlítettek, a másik oldalon viszont Kiss Gergely ötméterest hibázott. Büntettek a montenegróiak, megfordították az állást, szerencsére nem sokáig vezettek, hiszen a reccói különítmény összjátékát követően Benedek passzából Madaras egalizált (2-2).

Szécsi kapuja előtt a veterán Uskokovic villant, ezzel ismét a montenegróiaknál az előny, Kis Gábor viszont hét másodperrcel a negyed vége előtt remek kapufás góllal egyenlített (3-3).

Fotó: Juha Pál [origo]

Második negyed:
Varga Tamás zúgó kapufát lőtt, így egyelőre nem sikerült visszavenni a vezetést. Biros is a kapufát rongálta a háló helyett, a második negyed így továbbra is gól nélküli. Remek akciót követően újabb ötméterest harcolt ki a magyar válogatott, ezt Biros már nem hibázta el, újra vezet a magyar válogatott (4-3).

Magyar emberelőny, remekül megjáratott labda, majd egy zseniális Benedek-gól, először két gól a különbség (5-3). Hosnyánszky szabálytalansága után montenegrói ötméteres következett, amit Janic Szécsi feje fölött a léc alá bombázott. A másik oldalon Benedek megint villant, és legszebb napjaira emlékeztető gólt lőtt (6-4).

Harmadik negyed:
Két nagy helyzet után újabb magyar ötméteres: Biros után Kásás sem hibázott, először három gól a különbség (7-4). Ötméteresek meccse a mai: Janic is megkapta a lehetőséget, ő is élt vele. Varga Dénes tett róla, hogy ne sokáig örüljön az ellenfél, és gyorsan visszaállította a háromgólos különbséget (8-5).

Ivovic gondoskodott arról, hogy csapata versenyben maradjon, visszahozta két gólra Montenegrót. Nagy küzdő az Európa-bajnok, Jokic remek csavart lövéde után már csak egy gól a különbség. Kásás sikertelenül úszott meg, a montenegróiak megszerezték a labdát, majd időt kértek, hogy megbeszéljék az egyenlítéshez szükséges taktikát. Sajnos sikeres volt a kupaktanács, Gojkovic nagyszerű húzással egalizált (8-8).

Negyedik negyed:
Amikor nagyon kell, akkor jön Kásás Tamás, és a jobbra mozduló kapus mellett elegánsan tüzel a kapu bal odalába. Ivovicra sajnos nem figyeltek eléggé Madarasék, aki egy villanással egyenlített. Gojkovic nagyot lóbált, majd óriási góllal visszavette a vezetést Montenegrónak (9-10).

32 másodperccel a vége egy nagyszerű bejátszást követően Varga Dénes lőtte ki a bal alsó sarkot, egyenlített a magyar válogatott (10-10).

Kemény Dénes együttese helyenként olimpiai bajnokhoz méltó teljesítményt nyújtott, azonban 7-4, majd 8-5 után sem tudta megőrizni háromgólos előnyét, a végén pedig még a pontszerzéshez is bravúrra volt szüksége. A válogatott legközelebb kedden játszik, magyar idő szerint reggel 8 órától a görögök ellen száll vízbe.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: "A sorsolás miatt nem volt alkalmunk úgynevezett bemelegítő meccset játszani, mindjárt a montenegróiakkal kezdtünk, akik most nyertek Európa-bajnokságot és nagyon erős csapat. A mérkőzés elején és közepén mi álltunk közelebb a győzelemhez, de aztán védelmi hibák miatt megfordult a helyzet. Azt hiszem, ezek után mindkét gárda elégedett lehet a döntetlennel, bár vegyes érzelmek kavarognak bennem, édes és savanyú, hogy stílszerű legyek."

Kásás Tamás: "Az döntötte el a találkozót, hogy 7-4-es vezetésnél, emberelőnyben kihagytunk egy tiszta helyzetet, ha akkor nem hibázunk, végképp megtörjük őket. Mostantól minden mérkőzésünket meg kell nyernünk, ha lehet, minél nagyobb gólkülönbséggel."

Petar Porobic montenegrói szövetségi kapitány: "Örülhetünk, hogy vissza tudtunk jönni háromgólos hátrányból is a világ egyik legjobb csapata ellen."

Az A csoport további mérkőzésein:
Spanyolország - Kanada 16-6
Ausztrália-Görögország 12-8 (5-5, 4-3, 2-0, 1-0)

A csoport állása:
1. Spanyolország 2 pont (16-6)
2. Ausztrália 2 (12-8)
3. Magyarország és Montenegró 1-1 (10-10)
5 Görögország 0 (8-12)
6. Kanada 0 (6-16)

A B csoportban:

Szerbia - Németország 11-7 (1-3, 5-2, 2-2, 3-0)
Horvátország - Olaszország 11-7 (3-3, 2-0, 4-1, 2-3)
Egyesült Államok - Kína 8-4 (3-1, 1-2, 2-1, 2-0)

A csoport állása:
1. Szerbia és Horvátország 2 pont (11-7)
3. Egyesült Államok 2 (8-4)
4. Németország és Olaszország 0 (7-11)
6. Kína 0 (4-8)