Ungvári helyezetlenül zárta a cselgáncsviadalt

Vágólapra másolva!
Ungvári Miklós vereséget szenvedett a legjobb 16 között az orosz Alim Gadanovtól a pekingi olimpia cselgáncs küzdelmeinek 66 kg-os súlycsoportjában. A kecskemétiek kétszeres világbajnoki bronzérmese a kínai Vu Ritubilige és az elmúlt három Eb-n diadalmaskodó grúz Zaza Kedelasvili hosszabbításos legyőzése után, a 16 között furcsa körülmények között kikapott az orosz Amil Gadanovtól. Az Európa-bajnok magyar kiválóság a 2004-es athéni játékokhoz hasonlóan ismét helyezetlenül zárta az olimpiát.
Vágólapra másolva!

Az orosz Amil Gadanov - éppen az ezüstérmes Ungvári mögött - harmadik lett áprilisban a lisszaboni Európa-bajnokságon. Kettejük párharcában a magyar vezetett 1-0-ra, még a 2001-es Hungária-kupa óta.

A találkozó Ungvári intésével kezdődött, majd miután riválisa a karjára esett, 1-1 lett a kokák állása. A vége előtt 2:47 perccel az egyik oldalbíró kokát ítélt, ám a főbíró nem adta meg, majd a magyar lábfelszedését minősítette vissza jukóról kokára. Közben Gadanov is kapott egy intést, így 2-2-t mutatott az eredményjelző.

Három másodperccel a vége előtt aztán megtörtént a baj: Ungvári földharc közben - a bíró szerint - belenyúlt riválisa ruhaujjába, ezért újabb intés jött, ami már egyben az orosz győzelmét jelentette. A közönség pfújolt a hajrában meglehetősen szokatlan döntés láttán, a kecskemétiek reménysége pedig kezét széttárva, elképedve állt a tatamin.

"Ezt nem hiszem el, szétvet az ideg! Így elszúrni az olimpiámat! Miért tették ezt velem? Egy kézben tartott meccset vettek el tőlem"- tajtékzott a mérkőzés után Ungvári, aki a vigaszágon sem folytathatta. Az orosz ugyanis a következő meccsén ipponnal alulmaradt a francia Benjamin Darbelet-vel szemben, így nem jutott be az elődöntőbe, azaz nem vitte magával Ungvárit.

"Most már nem is érdekel, hogy elvették-e tőlem a győzelmet. Tulajdonképpen nincs min csodálkoznom, valahogy sosem volt szerencsém a bírókkal. Ami a vitatott intést illeti a végén, földharcban elő szokott fordulni, hogy valaki belenyúl a másik ruhaujjába, bár most abban sem vagyok biztos, hogy belenyúltam. Ha a csuklónál megmarkolják kifordítva valakinek a dzsudogiját, azt lehet úgy is látni, hogy belülről fog az illető. Mindegy, szép dolog, hogy itt lehettem az olimpián, éremért jöttem, sajnos nem sikerült" - mondta Ungvári, aki a 2004-es athéni játékokon is helyezetlen lett.

Forrás: MTI


Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke keményen fogalmazott az összecsapás után:

"A tunéziai bíró egyértelműen manipulálta Miki meccsét Gadanov ellen. Szegény Ungi élete legjobb formájában érkezett Pekingbe, ledarálta a háromszoros Eb-győztes grúz Zaza Kedelasvilit, egyértelműen aranyesélyes volt, de ki merem jelenteni, hogy csalással kapott ki.

A főbíró háromszor sújtotta Mikit: egyszer nem vett figyelembe egy oldalbíró által javasolt kokát, aztán visszaminősített egy jukót kokára, végül érthetetlen módon megintette őt három másodperccel a vége előtt.

Gusztustalan, amit itt láttunk, de mivel finoman, a megengedett kereteken belül történt a csalás, nincs értelme óvni. Az európai szövetségnek orosz elnöke van, a nemzetközi dzsúdóalapítvány orosz kézben van, úgyhogy az oroszoknak nagyon kell egy érem, ennek megszületésében segédkezett ma a bíró. Meggyőződésem, hogy olimpiai aranyérmet vettek el a magyar dzsúdósporttól" - jelentette ki az MJSZ vezetője.