Tisztul a levegő Pekingben

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően csökkent a légszennyezettség az olimpiának otthont adó nagyvárosban.
Vágólapra másolva!

A hét végén kezdődött heves esőzéseknek és felhőszakadásoknak köszönhetően Pekingben mára már jelentősen csökkent a légszennyezettség.

Kínában 1998 óta saját mérőrendszert használnak a légszennyezettség mérésére, egy ötszáz fokozatú skálát, amelyen akkor tiszta a levegő, ha az érték száz alatt van. Száz feletti értékek esetén a levegő szennyezettsége már káros lehet az emberi szervezet számára, igazán optimális az ötven alatti légszennyezettségi index lenne.

A vasárnap megrendezett férfi kerékpáros versenyt többen is feladni kényszerültek, mert képtelenek voltak megbírózni a hőséggel és a fülledt, szmogos levegővel. Ekkor hivatalos mérések szerint a légszennyezettségi index értéke a városban 94 volt.

Némi megkönnyebbülést hozott, hogy vasárnap délután heves záporok, zivatarok alakultak ki a kínai fővárosban, ami együtt járt azzal, hogy bizonyos versenyszámokat el kellett halasztani, de ugyanakkor a levegő minősége is jelentősen javulni kezdett.

A levegőből a csapadék tisztítja ki a leghatékonyabban a szennyező anyagokat, így a heves felhőszakadások eredményeképpen hétfőn a korábbinál jóval tisztább levegőre, és néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletekre ébredhettek Pekingben. A légszennyezettségi index értéke a hétfői mérések alapján 38-ra csökkent.

A következő napokban is várható elszórtan zápor, zivatar a városban, amelyek hozzájárulnak a légszennyezettség alacsony szinten tartásához, de mivel a hőmérséklet csúcsértéke ismét 30 fok felett alakul, nagyon fülledt lesz az idő, ami továbbra is megterhelő az emberi szervezet számára.