Bácsi elődöntős és éremért birkózhat

Vágólapra másolva!
Bácsi Péter bejutott az elődöntőbe a kötöttfogású birkózók 74 kilós súlycsoportjában a pekingi olimpián. A magyar versenyző az orosz Varteresz Szamurgasevet győzte le a nyolc között két menetben, remek teljesítménnyel.
Vágólapra másolva!

A 28 éves rivális eredménylistája tekintélyt parancsoló volt: Sydneyben aranyérmes lett 63 kg-ban, jelenlegi súlycsoportjában pedig Athénban harmadikként zárt, emellett két világbajnoki és egy Eb-elsőséget is begyűjtött az elmúlt évek során. Az eddig hat menetet birkózott Bácsinál kissé pihentebben készülődhetett a mérkőzésre, az első fordulóban ugyanis két menetben, a másodikban pedig egy első szakaszban elért tussal győzött.

Kezdésként állásból begyűjtött egy pontot az orosz, így a magyarnak kellett először térdelnie, Szamurgasev pedig előbb 3 pontot kapott egy akcióért, később azonban ezt elvették tőle, Bácsi pedig sikeres védekezéssel egyenlített. Fordított helyzetben az orosz felállt, ezt követően Bácsi előbb kilépett, majd kitolta ellenfelét (2-2), mivel azonban övé volt az utolsó pont, megnyerte ezt a szakaszt.

A második felvonás egypercnyi tusakodással indult, majd a magyar ment le parterbe, azonnal kifordult és visszafogott, amire Szamurgasev kontrázott, a mérkőzésvezető azonban lábhasználatot látott nála, mint ahogy a videó megtekintése után a zsűri is, így Bácsinak adtak három pontot, később - a fél perc kivédekezéséért - pedig még egyet, így a magyar remek helyzetbe került. A záró 30 mp elején az orosz ugyan rögtön felugrott a térdelőből, de nem tudott mit kezdeni ellenfelével, aki megőrizte tetemes előnyét, és ezzel két menetben megnyerte a meccset, azaz készülhet az elődöntőre.

Bácsi a fináléért a grúz Manucsar Kvirkelijával mérkőzik.

negyeddöntő, 74 kg:
Bácsi-Szamurgasev (orosz) 2-0 (2-2, 4-1)