Győzelmet ért a kézicsapat csodás hajrája

Vágólapra másolva!
A két legkönnyebbnek tartott csoportellenfél, Svédország és Brazília után Németország ellen lépett pályára a magyar nőikézilabda-válogatott az olimpia harmadik csoportmeccsén. Bár a találkozó során többször is vezetett öt góllal az ellenfél, a magyar együttes feltámadt, s elképesztő hajrával 25-24-re nyert.
Vágólapra másolva!

Eredmény, női kézilabda, A csoport, 3. forduló:
Magyarország - Németország 25-24 (12-14)
v.: Gjeding, Hansen (dán)
gól: Görbicz 9/3, Vérten 5, Tóth T. 4, Tomori 3, Ferling 1, Szamoránsky 1, Bódi 1, Hornyák 1, illetve Krause 9/3, Melbeck 4, Hering 3, Baumbach 3, Wörz 2, Jurack 1, Müller 1, Neukamp 1
hetesek: 4/3, illetve 4/3
kiállítások: 14, illetve 8 perc

A két csapat eddig 18 alkalommal találkozott egymással, 13 magyar siker és 2 döntetlen mellett az ellenfél háromszor diadalmaskodott. Legutoljára a decemberi, franciaországi világbajnokságon játszottak egymással a felek, a dijoni középdöntőben 30-30-as döntetlen született.

Jól kezdett a magyar együttes, amely Tóth Tímea góljával 1-0-ra, majd Vérten találatával 2-1-es is vezetett, ám Tóth kiállítását a németek kihasználták, a 6. percre 4-3-ra már Jurackéknál volt az előny. Meglepő módon sokáig egyik fél sem cserélt támadás-védekezésben, Tóth a lécre bombázott, Kovacsicz pedig helyzetben a vonalra lépett.

A 9. percben Jurack és Wörz kiváló összejátékát követően a Randersben légióskodó kézis helyezett a hálóba (3-5), erre Tomori válaszolt (4-5). Krause bombáját Pálinger nem háríthatta, a másik oldalon Görbicz labdáját Jurack lopta el. A nyitottabb védekezés ismét zavarólag hatott, Armin Emrich kapitány minden bizonnyal látta a magyarok Brazília ellen nyújtott teljesítményét.

Egy gyors lerohanást Szűcs büntetőig vitt, amit Görbicz bepattintott Englert lába alatt. Melbeck sajnos gyorsan válaszolt (5-7). Hajdu János kapust cserélt, Herr Orsolya a 15. percben először léphetett pályára az olimpián, Krause és Hering gyorsan fel is avatta (5-9).

10-5-nél a magyar szakvezetés időt kért, Hajdu János elmondta, "nincs gond, közte öt".

A 19. percben Görbicz villant, védekezésben azonban Szűcs ipponját két perccel jutalmazták a dán játékvezetők (6-10). Tomorit ez nem zavarta, 10 méterről bombagólt lőtt, majd labdát szerzett, amivel Görbicz gyalogolt a hálóig (8-10).

A 21. percben Jurack és Wörz kiállítása miatt kettős előnybe került az együttes, Kovacsicz azonban megijedt Englerttől. Tomori számára szerencsére a félelem ismeretlen fogalom volt, újabb hatalmas lövésével szemben tehetetlennek bizonyult a németek kapusa (9-10).

Forrás: MTI

Hajdu kapitány megérezhette a játék láttán, hogy jó úton halad a csapat, a zsinórban szerzett négy gól miatt a 24. percben Emrich is kikérte idejét. Mindhiába, Görbicz öt perccel a félidő vége előtt egy rá jellemző "alsó lövéssel" egyenlített. Az öröm pár másodpercig tartott, Hering a balszélről megadásra késztette Pálingert (10-11).

Vérten újabb egyenlítését követően Hornyák szabálytalankodott hetest érően, Krause nem hibázott (11-12). A 29. percben már nem úsztuk meg a győri átlövő a kétperces kiállítást (ráadásul Müller vele együtt gólt szerzett), a félidő végül 14-12-es német előnnyel zárult.

A második játékrészt Hering meg nem adott gólja vezette be, a magyarok első három támadásába pontatlanság csúszott, szerencsére Pálinger bravúrt bravúrra halmozott. A holtpontról a németek mozdultak el, Baumbach és Krause góljával 16-12-re módosult az állás.

Nem elég, hogy balkezes átlövő nélkül kellett játszani, de a balátlövők is gyengélkedtek. Tóthnak alig volt momentuma, Tomori is hibázott, így helyére Szűcs érkezett, hátha változik a helyzet. A 35. percben Melbeck találta el Görbicz arcát, meg is kapta második kisbüntetését.

Forrás: MTI

Közel hat percet kellett várni a második félidő első magyar góljára, amelyet Hornyák szerzett (13-16), ám Szamoránsky érthetetlen kiállítása (Melbeck rálökte Althausra, a dánok csak a végső mozdulatot láthatták, s félreértették) komoly problémát okozott.

A 40. percben Ferling harcolt ki büntetőt, Görbicz a jobb alsó sarkot választotta (14-18). Aztán Melbeck, Ferling és Baumbach gólparádéja következett, borzalmas védekezés mellett képtelenség volt közelebb kerülni az ellenfélhez (15-20).

Pedig végre volt ötlet a játékban, a 40 percig "jegelt" Ferling kiváló megoldásokat választott, ha Pigniczkit is be lehetett volna vetni, akkor három kisemberrel hatásosabb lehetett volna a játék... (16-21)

A 44. percben Szamoránsky szerencsés gólt lőtt, a labda Englert sarkáról, majd könyökéről csorgott a hálóba. Újabb változást eszközölt a Hajdu-Konkoly edzőpáros, támadás és védekezés között hármat is cserélt a válogatott, Tóth Tímea pedig végre összekapta magát, s hosszú idő után kétszer beköszönt (20-22).

Ami döbbenet, gólja után Tóth véletlenül nekiszaladt Althausnak, amiért a dánok kiállították. A hősies küzdelem magyar gólt eredményezett Vérten révén, a másik oldalon jött is a "kötelező" hetes (21-23). Tóth megtáltosodott, visszatérte után újabb bombát helyezett el a jobb sarokban (22-23). Az óra éppen az 50. percre ugrott, amikor Bódi egyenlített.

Az 52. percben Krause hetesét Pálinger kirúgta, Baumbach átlövése ellen azonban tehetetlen volt (23-24). Az újabb egyenlítést Görbicz puskázta el, miután a hetest a léc fölé pattintotta. Hat perccel a lefújás előtt Althaus tarolta le Tóth Tímeát, kétpercet kapott, Vérten pazar góllal használta ki a lehetőséget (24-24).

Az örömnek ideiglenesen Gjedin és Hansen vetett véget, Jurack térdre rogyását Szűcs nyakába varrták, ez is kiállítás. A kivédekezett támadás végén Görbicz csípőmagasságból tüzelve a jobb kapufát találta el, majd Tóth is megdöngette a lécet.

57.22-nél, 24-24-es állásnál Armin Emrich időt kért, majd Bódi ejtett a lécre - két percen belül három kapufát dobni nem jó előjel. Szerencsére Szamoránsky kiharcolt egy büntetőt 61 másdoperccel a lefújás előtt, Görbicz pedig ezúttal nem hibázott (25-24). A német támadást Jurack a falba vezette, 30 másodperccel a lefújás előtt Hajdu időt kért.

A labdát ugyan még sikerült elveszíteni, ám Tóth nagy sprint után vissza is szerezte. A végeredmény 25-24 lett, a magyar válogatott hihetetlen tartásról tanúbizonyságot téve önbizalomnövelő győzelmet aratott, s bejutott a negyeddöntőbe.