Pekingi menü: Gyurta és Igaly lehet a csütörtök hőse

Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel éremesélyesként vághat neki a csütörtöki úszódöntőknek a pekingi olimpián. A magyar úszó a 200 méteres mellúszásban olimpiai és Európa-csúccsal jutott az előfutamból az elődöntőbe: itt teljesítménye kicsit visszaesett ugyan, de így is szép reményekkel várhatja a finálét.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön összesen 17 számban avatnak bajnokot Pekingben, Gyurta szokás szerint hajnalban lép rajtkőre az uszodában. Nem lesz egyedül, a férfi 200 vegyes elődöntőjében ott lesz Cseh László is, aki szerdán a második idővel jutott tovább, a női 4x200-as gyorsváltó a hetedik legjobb időt úszta. Rajtuk kívül is lesznek azonban főszerepre esélyes magyarok: Igaly Diána, az athéni játékok győztese például címvédésre készül a sportlövők skeet számában, a 3x20 puska 50 méteres alapversenyében - jóval kisebb esélyekkel - Tóth Anita képviseli a magyar színeket.

Kötöttfogású birkózásban három magyar lép szőnyegre, ketten komoly éremreményekkel. Fodor Zoltán (84 kg) olimpiai újonc, világbajnoki kilencedik, tőle talán még nem várható kiemelkedő szereplés. Virág Lajos (96 kg) eddigi legjobb eredménye viszont egy vb-ezüstérem, Deák Bárdos Mihály (120 kg) pedig Európa-bajnokságon állt már a dobogó mindhárom fokán és ő is volt már második vb-n.

A cselgáncsozóknál az élete első olimpiáján szereplő U23-as Európa-bajnok, a felnőttek között Európa-bajnoki címmel és ezüstéremmel, vb-második hellyel rendelkező Hadfi Dániel (100 kg) veszi fel a harcot a riválisokkal. Sorsolása is jónak tűnik, a papírforma alapján az első fordulóban egy líbiai, a másodikban pedig várhatóan mexikói ellenféllel találkozik, mindketten legyőzhetők.

Az ökölvívóknál Szellő Imre (81 kg) próbál meg javítani az eddigi szomorú, csak vereségekből álló mérlegen. A vb-ötödik magyar versenyző "győzelemmel kezdett", ugyanis a sorsolás szerint erőnyerőként nem bokszolt a nyitókörben, a tizenhat között a venezuelai Luis Alberto Gonzalezzel találkozik.

Érdekesebb csütörtöki események (a teljes menetrend itt):

3lövészet, skeet alapverseny, 3x20 puska (50 m) alapverseny
3.30birkózás, selejtezőkm1, m2 (élő)
4úszás, férfiak, 200 m vegyes elődöntő, 200 mell döntőm1, m2, Eurosport (élő)
4úszás, nők, 4x200 gyorsváltóm1, m2, Eurosport (élő)
5torna, férfi összetett, döntőm1, m2 (élő)
6cselgáncs, nők, 78 kg, férfi 100 kg selejtezőkm1, m2 (élő)
6.10vízilabda, férfiak, 3. forduló, Magyarország-Spanyolországm1, m2 (élő)
7ökölvívás, 84 kg, 2. fordulóm1, m2 (élő)
12.30úszás, előfutamokm1, m2, Eurosport (élő)
13kézilabda, férfiak, Dánia-Oroszországm1, m2 (élő)