Mincza-Nébald: Ez pályafutásom csúcsa

Vágólapra másolva!
Végre megszakadt a vívók átka, megannyi korai kiesés és csalódás, valamint Boczkó Gábor keserédes negyedik helye után Mincza-Nébald Ildikó remek teljesítménnyel bronzérmet nyert a pekingi olimpián. A női párbajtőrözők kisdöntőjében a 38 éves sportolónő 8-3-as hátrányból fordítva verte meg a hazai közönség által biztatott Li Nát, megnyerve ezzel élete első olimpiai érmét. Az asszó után elmondta, hogy bár nyerni jött Pekingbe, az ötkarikás bronzérmet kétszeres csapatvilágbajnokként is élete legnagyobb sikerének tekinti.
Vágólapra másolva!

Mincza-Nébald Ildikó a 32 között hongkongi riválisát 15-11-re verte, majd következett a kanadai Sherraine Schalm (15-13), a négy közé jutásért pedig a német Imke Duplitzer kapott tőle 4 tusos vívóleckét.

Az Ana Maria Branza elleni elődöntőben sohasem volt két tus különbség a felváltva vezető felek között, s a végkimenetel a román vívónak kedvezett, a 15. találat ugyanis az övé volt.

A bronzmeccsen úgy tűnt, újabb érmes álmoknak inthetnek a magyarok búcsút, hiszen a fülsüketítően kiabáló kínai drukkerek kedvence, Li Na ugyanis már 8-3-ra is vezetett Mincza-Nébald ellen, aki ekkor csodák csodájára feltámadt, s végül 15-11-re, viszonylag simán hódította el a bronzérmet. Az utolsó tust követően férje, Nébald György (a kardozók szövetségi kapitánya) nyakába ugrott, és együtt ünnepelték Magyarország harmadik pekingi medálját.

Az elődöntővel nem kívánt már behatóan foglalkozni Mincza-Nébald, csak annyit mondott: "Először kicsit meglepett a román, én pedig nagyon, talán túlságosan is rákoncentráltam arra, hogy kivédjem a támadásait. Azt persze már tudhattam volna, hogy így nem szabad, mert elég nagy rutinnal rendelkezem, de nem akartam semmit elkapkodni."

Az [origo] kérdésére, hogy miképp tudta felszívni magát a bronzmeccsre, így válaszolt: "Iszonyatosan koncentráltam, hogy kiverjem a fejemből az egészet. Nem volt rá sok időm, de megpróbáltam összeszedni magam."

A harmadik helyért zajló asszó szerinte is teljesen más volt: "Szégyelltem magam, mert letaglózott a kínai vívó az elején, aztán ráéreztem a csuklószúrásokra, úgyhogy nagyon örülök, mert nem akartam megint úgy érezni magam, mint Athénban. Nagyon boldog vagyok!" - nyilatkozta az MTK kitűnősége, majd az előzetes várakozásairól is beszélt. "Nagyon szerettem volna nyerni, azért jöttem ki Pekingbe, de természetesen a mostani bronz a csúcspontja a pályafutásomnak, mert ez a legjobb eredményem. Hiányérzetem végül is már nincs, hiszen nem vesztes, hanem győztes meccsel fejeztem be a versenyt."

A négyszeres Európa-bajnok párbajtőröző abban bízik, hogy az elért harmadik helye után további sikereket érnek el a sportág magyar képviselői: "A vívóknál elég nyomott volt a hangulat, mindenki kicsit levert volt, szerettünk volna több érmet szerezni egyéniben, Boczkó Gábor is közel volt hozzá, de reméljük, hogy a csapatversenyek után is sikerül még dobogóra állni."

A kisdöntőben bemutatott parádés fordítását így kommentálta: "Magam alatt voltam, és nem éreztem, hogy miképp kellene vívnom. A kínai meg annyira lendületben volt, hogy egymás után jöttek neki a tusok, így rá kellett éreznem a csuklószúrásra. A hátrányból való fordításokról amúgy tudnék még mesélni: az egész Florinában kezdődött, amikor Titi (Nagy Tímea - a szerk.) vezetett ellenem 8-4-re, s végül én nyertem. Lehet, nekem így érdemes vívnom, talán akkor jobban tudok, amikor így le vagyok nyomva."

Forrás: MTI
Még több kép a vívócsarnokból

"Nem akartam magam esélyesként emlegetni, mint például Sydneyben, ahol annak kiáltottak ki, ellenben most nem, s ez sokat jelentett, mert így nyugodtan tudtam készülni" - mondta "surranópályás" meneteléséről.

Jövőjével kapcsolatosan a jogász végzettségű sportolónő elárulta, még nem gondolkodik azon, hogy szögre akassza a párbajtőrt: "Egyelőre levezetek, vívogatok, de inkább már nem mondok semmire nemet, mert Athénban is azt mondtam, hogy nem, most pedig mégis itt vagyok."

Amikor közelről megtapogattuk a bronzérmét, s megdicsértük, mosolyogva válaszolt: "Nekem is tetszik!"

Az újdonsült olimpiai bronzérmes edzője, Udvarhelyi Gábor szerint remek eredmény Mincza-Nébaldtól a dobogó: "Fantasztikus dolog, hogy egy ilyen erős kvalifikáció után, vesztett helyzetből, Kínában, kínai ellen érmet tudott nyerni. Végre sikerült átesniük a holtponton vívóinknak ezzel az éremmel. Kár azért az elődöntős egytusos vereségért, de a lényeg a bronzérem. Nem sikerült 1992-ben, nem sikerült Sydneyben, nem sikerült Athénban - most végre igen!"

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Még több kép a vívócsarnokból

Gémesi György, a Magyar Vívószövetség elnökének nagy kedvence Mincza-Nébald Ildikó: "Ő volt előzetesen a titkos favoritom, fantasztikusan vívott, volt ereje hátrányból felállni, s látszott rajta, hogy nagyon akarja az eredményt. A bronzérmet megérdemelte - bár jobbat is megérdemelt volna, mert ma nagyon jó formában volt. Hihetetlenül jó képességű versenyzőt láttunk a páston, aki korábban többször is lecsúszott a dobogóról az olimpián, most végre nem. A három csapat még most következik, nagyon bízom abban, hogy két érmet még hoznak. Az biztos, hogy nagy csaták lesznek nagyon kemény ellenfelek ellen, de nem kell félni, mert nagyon jól tudnak vívni a mieink."