Pontot mentettek a női pólósok Ausztrália ellen

Vágólapra másolva!
Pelle Anikó négy másodperccel a lefújás előtt szerzett góljával a magyar nőivízilabda-válogatott döntetlenre mentette Ausztrália elleni találkozóját a pekingi olimpia B csoportjának második fordulójában.
Vágólapra másolva!

B csoport, 2. forduló:
Magyarország - Ausztrália 7-7 (1-1, 1-1, 1-2, 4-3)
Peking, 400 néző
Magyarország: Horváth Patrícia - Szremkó Krisztina, Stieber Mercedes, Zantleitner Krisztina, Drávucz Rita 3, Pelle Anikó 2, Valkai Ágnes 2. Csere: Kisteleki Dóra, Takács Orsolya, Brávik Fruzsina, Primász Ágnes, Györe Anett
Az ausztrál góldobók: Melissa Rippon, Rebecca Rippon, Bronwen Knox 2-2, Nikita Cuffe 1

A magyar nőivízilabda-válogatott remekül kezdte a pekingi olimpiát, Godova Gábor tanítványai jó játékkal 11-9-re verték Hollandiát. A szerdai ellenfél, Ausztrália is jól kezdett, 8-6-ra győzte le Görögországot. A piros-fehér-zöld szurkolók a korábbiakhoz képest ezúttal kisebb számban látogattak ki a Jingtung uszodába, mivel egyszerre több helyszínen is érdekeltek voltak a magyarok.

Első negyed

Az első ráúszásnál az ausztrálok hozták el a labdát, ám Stieber Mercédesz jó védekezésének köszönhetően nem született gól az akcióból. 72 másodperc után Drávucz Rita került ziccerbe, a tiszta gólhelyzetben azonban lepöccintették kezéről a labdát. A túloldalon Cuffe nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon, így az ausztrálok kerültek előnybe. Drávucz szerencsére nem hagyta, hogy az elpuskázott lehetőség mély nyomokat hagyjon benne, következő helyzetét egy pazar ejtéssel értékesítette, mely az egyenlítést jelentette a magyar csapat számára.

A negyed felénél emberelőnybe kerültek az ausztrálok, a helyzetből kapufa lett, Gynther volt az elkövető. A túloldalon Beadsworthöt szórták ki, az előnyt azonban elszórakozta a Godova-csapat, még kapura sem sikerült lőni. A következő helyzetből a sokat játékban lévő Drávucz lőtt fölé, majd Cuffe dőlt ki, miután Stieber belekapott a szemébe. A sérülés súlyosabbnak bizonyult annál, mint ahogy kinézett, a játékost úgy kellett eltámogatni a medence mellől. 17 másodperccel a negyed vége előtt Gofers kiállításából lőhetett volna gólt a magyar csapat, de Primász csak a kapufát találta el.

Második negyed

Úgy tűnt, a ráúszásnál ismét ausztrál kézbe kerül a labda, Valkai azonban valahogy elhalászta a játékszert. A támadás eredménytelenül zárult, a túloldalon az ausztrálok sem tudtak mit kezdeni a magyar védekezéssel. Knox kiállítása után harmadszor volt előnyben a Godova-csapat, Valkai lövése fölé pattant. Az ellentámadásnál Szremkót küldték ki, ez a fór is elment Beadsworthnek köszönhetően.

A harmadik percben Zantleitnert gyötörték meg centerben, a szabálytalanságot ötméteressel büntették a bírók. Drávucz biztos kézzel használta ki a lehetőséget, a magyar válogatott így átvette a vezetést. Horváth két védésének köszönhetően nem változott az állás, Gofers kiállítása után Pelle fölé lőtt. A fordulás után Valkait küldték ki, a fórt Rebecca Rippon szinte azonnal kihasználta és egyenlített. Horváth eszén nem tudtak túljárni az ausztrálok, másfél perccel a negyed vége előtt Drávucz lőtt messziről. A kapusnak a kapufa segített, néhány másodperccel később azonban önerőből védte Kisteleki szemfüles "pöcijét." Két másodperccel a félidő előtt Györe próbálkozott a félpályáról, Knoxnak kellett kapufára tolnia a remek lövést.

Harmadik negyed

Valkai ismét elhozta a labdát, a csapat azonban nem talált fogást a masszívan védekező ausztrálokon, a támadás egy gyenge ejtéssel fejeződött be. Horváth az ausztrálok lövését védte, majd Brávik fordult be centerben, de elsodródott előle a labda, nem született gól. Nem úgy a túloldalon, egy lejárt emberelőny után Melissa Rippon lőtte ki a kapu bal oldalát. Az ellentámadásból megint csak kapufáig jutottunk, a jó védekezést követően pedig Rippon egy távoli bombával lepte meg Horváthot, aki nem számított a lövésre.

A kétgólos hátrányt Valkai faragta egyre egy csodálatos, távoli, kisodródott helyezetből eleresztett ejtéssel, pár másodperccel a támadóidő lejárta előtt. Megvolt az esély az egyenlítésre is, de a kapufa ismét közbeszólt, az ausztrálok támadásánál Horváth védett hatalmasat. Az utolsó percben megúszhattunk volna, ám az akcióból nem lett semmi, ahogy Melissa Rippon újabb löketéből sem.

Negyedik negyed

Az utolsó negyed jól kezdődött: Valkai ismét elhozta a labdát, majd két másodperccel a támadóidő lejárta előtt a center Zantleitner harcolt ki újabb ötméterest. A büntetőt Valkai vállalta el, a bal felső sarokba bombázott. Az ausztrálok támadása elhalt, Drávucz azonnal fordult, megúszott a jobb szélen, majd egy újabb ejtéssel mattolta Knoxot. Rebecca Rippon is megirigyelte mindezt, hasonló helyzetből ejtett nagy gólt, mint korábban Valkai és újra egyenlővé tette az állást.

Pelle kiállítását követően az ausztrál mester időt kért, a lövés a blokkban halt el. A magyarok kiegészültek, de nem figyeltek eléggé Bronwen Knoxra, aki messziről bombázott a magyar kapu bal oldalába. Kétszer egymás után is kontrát fújtak Godova válogatottja ellen, az ausztrálok mégsem tudtak meglépni, mert a védekezés ismét jól működött. Sajnos, az öröm csak rövid ideig tartott, Drávucz szabálytalansága miatt ötméterest ítéltek a bírók, melyet Knox értékesített.

Az utolsó három és fél percet kétgólos hátrányból kezdte a magyar csapat, de Rebecca Rippon kiállításánál nem kegyelmezett Pelle Anikó: férfiakat megszégyenítő erővel suhintott az ausztrál kapuba, újra nyílttá téve a meccset. A középkezdés után Horváth tisztázott, majd Goferst küldték ki, de az ausztrálok kiszorítottak minket, a kétségbeesett Drávucz-lövés pedig fölé szállt.

Másfél perc maradt, melyből Horváth apró bakija miatt egy percet az ausztrálok támadhattak, de gólt nem lőttek. 23 másodperccel a lefújás előtt került Valkaiékhoz a labda, Godova azonnal időt kért. 19 másodperccel a vége előtt az ausztrálok nem engedtek elvégezni egy szabaddobást, a kiállítást pedig négy másodperccel az utolsó sípszó előtt Pelle váltotta gólra. Az ausztrálok időt kértek, de négy másodperc alatt már nem tudtak csodát tenni, maradt a döntetlen.

A magyar válogatott az utolsó pillanatban kétgólos hátrányból állt talpra, ami mindenképpen biztató a folytatás előtt. A következő ellenfél Görögország lesz pénteken 9.40-től.

"Az ausztrálok fantasztikus fizikai adottságokkal rendelkeznek, és ránk is erőltették az akaratukat. Nagyon elfáradtunk, de bírtuk a harcot. Elkövettünk egy-két olyan hibát, ami a győzelembe már nem fért volna bele. Örülök, hogy a lányoknak a helyén volt a szívük és éltek a kapott lehetőséggel" - nyilatkozta Godova Gábor szövetségi kapitány, aki hozzátette, a görögök ellen sem lesz könnyebb, de egy egészen másfajta találkozóra lehet számítani.

Kósz Zoltán, a válogatott másodedzője: "Nem volt előre megbeszélt terv, hogy ki lője el az utolsó támadást. Sok jó lövőnk van, csak azt akartuk, hogy valaki betaláljon."

Valkai Ágnes: "Ez a döntetlen győzelemmel ér fel, hiszen a végén két góllal vezetett az ellenfél. Az ausztrálok ellen mindig kemény meccset játszunk, nagyon erősek, ezért sokat kell úszni, s mozogni labda nélkül."

Greg McFadden, az ausztrálok szövetségi kapitánya: "A bírók nem velünk voltak, amit az egyik oldalon megítéltek, azt a másikon nem. Az utolsó kiállításnál a magyar játékos ütötte meg a védőt."

A csoport, második forduló:
Kína - Oroszország 13-11 (3-2, 4-5, 1-3, 5-1)
Egyesült Államok - Olaszország 9-9 (0-2, 4-2, 2-2, 3-3)

A csoport állása:
1. Egyesült Államok 3 pont (21-20)
2. Olaszország 3 (18-17)
3. Kína 2 (24-23)
4. Oroszország 0 (19-22)

B csoport, második forduló:
Magyarország-Ausztrália 7-7 (1-1, 1-1, 1-2, 4-3)
Hollandia - Görögország 9-6 (3-3, 2-2, 3-1, 1-0)

A csoport állása:
1. Magyarország 3 pont (18-16)
2. Ausztrália 3 (15-13)
3. Hollandia 2 (18-17)
4. Görögország 0 (12-17)