Ezüst eső hull Pekingben: Fodor nem tud örülni második helyének

Vágólapra másolva!
Pekingi tudósítóink csúnya, Fodor Zoltán viszont kitűnő napot fogott ki, ám a kötöttfogású birkózás 84 kg-osainak aranyérmét így sem sikerült megszereznie: Andrea Minguzzi Fodor elleni makulátlan mérlegén az olimpiai döntőben sem esett csorba. A fiatal magyar birkózó inkább úgy érzi, elvesztett egy aranyat, minthogy nyert egy ezüstöt.
Vágólapra másolva!

Pekingi eső aranyat ér - ebben bíztunk, amikor taxinkból kiszállva elindultunk a Kínai Mezőgazdasági Egyetem csarnoka felé, a kínai fővárosban ugyanis csinos kis vihar tört ki csütörtök délután, és úgy ömlött az eső, hogy az önkéntesek által osztogatott esőkabát is csak időleges megoldásnak tűnt a védekezésre.

A játékokat hirdető zászlók már jelezték, hogy minden bizonnyal jó helyen járunk, bár az út melletti házak inkább hasonlítottak egy kőbányai lakótelepre, mint olimpiai helyszínre, de tíz perc gyaloglás előtt már ott magasodott előttünk a csarnok, amely aztán, a többi pekingi létesítményhez hasonlóan modernségével hívta fel magára a figyelmet.

Bár szerdán két érmet is begyűjtött a magyar küldöttség, mivel arany még mindig nem került a zsákba, így a korábbi játékokon elkényeztetett szurkolók már-már idegesen kérdezgették egymástól, ki lehet az első magyar, akinek tiszteletére felcsendülnek a himnusz tagjai. Előzetesen Dániel napnak hittük a csütörtököt, hiszen Gyurta és Hadfi is az esélyesek táborába tartozott, az úszó végül ötödik, a cselgáncsos hetedik helyen zárt.

Birkózóink is szőnyegre léptek, és a Fodor Zoltán, Virág Lajos, Deák Bárdos Mihály hármasból végül az előzetesen a legkevesebbre taksált Fodor, mint a népmesei legkisebb fiú, kezdett álomszerű menetelésbe. Az első körben a hazai közönségtől is támogatott Ma Szan-jit tüntette el az útból, majd az azeri Salva Gadabadzét is megfosztotta a döntő lehetőségétől, ahova a törökök világbajnoki ezüstérmese és Európa-bajnoka, Avluca Nazmi testén keresztül vezetett az út.

Fotó: Hajdú D. András [origo]


Nézzen még több képet!

A várva várt döntő előtt még a bronzmeccsekre került sor, melyen az első volt az igazán izgalmas, a kínai Ma és a török Avluca akciódús meccset vívott egymással, az európai birkózó térde megsérült a második menetben, de ez sem zavarta abban, hogy a harmadikban elhajítsa a kínait, aki aztán elég nehezen viselte a vereséget, és csak hosszú unszolás után ment oda legyőzőjéhez kezet fogni. A remek meccs alatt megtapasztalhattuk a médiatribünön, hogy milyen is a török fanatizmus, egy kolléga ugyanis félelmetes üvöltésékkel üdvözölte honfitársa akcióit, és láthatólag legszívesebben odament volna a szőnyegre segíteni.

Az aranyról döntő meccs előtt elsuhant mellettünk egy tetőtől talpig piros-fehér-zöldbe burkolózott, ugyanilyen színre festett arcú szurkoló, aki nagy drukkere Fodor Zoltánnak: "Tizennégy éves voltam, s együtt birkóztam vele, már akkor érezhető volt, hogy nagy versenyző lehet belőle. Rendkívül fiatal, és én azt mondom, meg fogja nyerni az aranyérmet, érzem benne a tüzet. Sajnos nekem egy nyakcsigolyatörés miatt abba kellett hagynom, pedig diákolimpiát is nyertem."

A sajtórészleg közelében ismerős arcok tűntek fel, előbb Javier Sotomayort szúrtuk ki, s már szaladtunk is felé, hogy megkérdezzük: "Mit gondol, meddig fog még élni a 245 centiméteres világcsúcsa?" A szimpatikus kubai exvilágsztár elnevette magát, és azt válaszolta: "Remélem, még úgy 20 évig."

Nem kellett sokat várnunk a következő sztárra, az óriási termetű, orosz medvének becézett Alekszander Karelin is szívesen válaszolt a birkózóesélyeket firtató kérdésünkre, nem meglepő módon azt mondta: "Lesz itt még orosz aranyérem." Ő egyébként igazi nagymestere volt az éremgyűjtésnek, 1988 és 2000 között három arany- és egy ezüstmedált szerzett az ötkarikás játékokon.

Helyi idő szerint 17.20-kor az elmúlt két Eb bronzérmese, az olasz Andrea Minguzzi várt Fodorra, a felek korábban kétszer találkoztak, és mindannyiszor az itáliai birkózó győzött. Az első menetben álló helyzetben hasztalanul birkóztak a felek, jöhetett a térdelőhelyet. Az olasz kezdett parterre-helyzetben, de Fodor nem tudott akciót csinálni rajta, ezzel 1-0-ra vezetett Minguzzi, aki aztán szintén tehetetlen volt a jól védekező magyar ellen, így 1-1-re végződött az első menet, de mivel Fodor kapta az utolsó pontot, így övé lett a menet. A másodikban is passzívkodással telt az álló helyzet, és a folytatás is másolta az első menetet, mindkét birkózó jól védekezett, így ezúttal Minguzzi kapta a pontot, ami azt jelentette, hogy a harmadik menet döntött az arany sorsáról.

Nem lepett meg senkit, hogy álló helyzetben esemény nélkül pörgött le a 60 másodperc, jöhetett a sorsolás, ami Fodornak kedvezett, mivel az eddigiekből kiindulva az járt jól, aki másodjára ment le parterre-ba. Fodor nagyon kedvező helyzetbe hozhatta volna magát, ha pontot tud csinálni az olaszon, de Mignuzzi villámgyorsan kiszabadította magát a magyar karjai közül, és így sikeresen bekkelte ki az első fél percet. Egyszerű volt a képlet: amennyiben az FTC versenyzője ismét sikeresen védekezik, akkor övé az arany. A terveket azonban Minguzzi keresztbehúzta, amikor 20 másodperccel a vége előtt kiemelte, majd eldobta a magyart, amiért három pont lett a jutalma. Bár még volt hátra pár másodperc, Fodor állásban már nem tudott akciót indítani, így a kötöttfogású birkózók 84 kg-os mezőnyében Andrea Minguzzinak hívják az olimpiai bajnokot. Az olasz nagy örömében az edzőjét is megpróbálta eldobni, de a tréner még időben elszökött, aztán jöttek az ilyenkor szokásos mutatványok, szaltó a szőnyegen, futkározás a zászlóval, miközben Fodor törülközőbe temette az arcát.

Az eredményhirdetés az egyik bronzérmet megszerző Ara Abrahamian gyenge idegei miatt kisebb botránnyal indult, ugyanis a svéd színekben versenyző sportoló a kapott medáliát tüntetőleg kivette a nyakából és a dobogó mögül a szőnyeg közepére hajította, majd sértődötten távozott a ceremóniáról. "Nem érdekel a bronzérem, én az aranyért jöttem, ezért számomra kudarc ez az olimpia. Ez volt az utolsó meccsem, visszavonulok" - mondta Abrahamian.

Fodor Zoltán a magyar birkozósport 15. ezüstérmét nyerte, és négyre növelte a pekingi érmeink számát, korábban Cseh László kétszás pillangón és 400 vegyesen végzett a második helyen, Mincza-Nébald Ildikó pedig a női párbajtőrözők között állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Férfi kötöttfogás, 84 kg, olimpiai bajnok:
1. Andrea Minguzzi (Olaszország)
2. FODOR ZOLTÁN (MAGYARORSZÁG)
3. Nazmin Avluka (Törökország) és Ara Abrahamian (Svédország)

A 16 között:
Fodor Zoltán - Ma Szan-ji (kínai) 2-0 (2-0, 2-1)

A negyeddöntőben:
Fodor - Salva Gadabadze (azeri) 2-1 (1-1+, 3-0, +1-1)

Az elődöntőben:
Fodor - Avluca 2-1 (2-1, +1-1)

A döntőben:
Minguzzi - Fodor 2-1 (1-1+, +1-1, 4-0)