Pars Krisztián dühében mindenkinél nagyobbat dobott

Vágólapra másolva!
A dobogóra talán leginkább esélyes magyar atléta, a kalapácsvető Pars Krisztián remek, 80,07 méteres dobással megnyerte az első selejtezőcsoport küzdelmeit, sőt a másodikban sem hajítottak nagyobbat nála. Az első kísérlete érvénytelen volt, ám másodikra a 78 méteres selejtezőszintet és az olimpiai bajnok japán Kodzsi Murofusi eredményét (78,16) is jócskán túlszárnyalta, így készülhet a vasárnapi döntőre. Legnagyobb ellenfelének a fehérorosz Ivan Tyihont tartja, s mint a Madárfészekben az [origo]-nak elmondta: nem a végeredményre koncentrál, hanem arra, hogy megdobja a saját maga számára előzetesen kitűzött 82 métert. Az biztos: a selejtezőben csak ő került 80 méter fölé.
Vágólapra másolva!

- Hogy tetszett a selejtező?
- Megmondom őszintén, nagyon rosszul esett, hogy amikor a kezdés előtt beálltam a második bemelegítő dobáshoz, a szervezők azt mondták, hogy lejárt az idő, és nem dobhatunk többet. Az lett volna az igazságos, ha vagy senki, vagy mindenki dobhat még egyet. Az első öt ember még duplázhatott, ám én pont a hatodik voltam a sorban, s amikor én jöttem volna, közölték, hogy "vége, kezdődik a verseny". Így a selejtezőn az első éles dobásomat még csak bemelegítésnek szántam.

- Aztán dühében, másodikra dobott egy hatalmasat...
- Így is lehet mondani. Az elsőnél abba a hibába estem, hogy lazán akartam dobni. A másodiknál már egy hajtósabb kísérlettel rukkoltam elő, de még az sem volt az igazi. Majdnem a vonalon kívül landolt a kalapács, azért szurkoltam, hogy maradjon belül, végül 10 centin múlt.

- A címvédő Murofusit jócskán túlszárnyalta, vehetjük ezt pozitív előjelnek?
- Szerintem, ha van még 3-4 dobása, akkor ő is 80 méter fölött dob. Elsőre kvalifikálta magát, és egyből mehetett pihenni.

- Milyen érzés a megnyitónak is otthont adó Madárfészekben versenyezni?
- Fantasztikus a hangulat, majdnem telt ház van, talán ha 10 ezer ember hiányzik ebből a 90 ezres csarnokból, s a rendezés is kiváló - leszámítva persze az előbb említett bakit.

- Mire számíthatunk öntől a vasárnapi fináléban?
- Első kettőre egy olyan dobást tervezek, mint amilyen a selejtezőben volt a második, majd megpróbálok rátenni egy-két métert. Úgy érzem, van rá esély, hogy a 82 métert is megdobjam. Jó erőben és jó hangulatban készülök a döntőre, úgy érzem, hogy minden jó lesz - vasárnap meglátjuk.

- Eddig ezüstös olimpiának néz ki magyar szempontból a pekingi, szeretné folytatni a sort?
- Valójában egy olyan versenyző van, aki nehezen verhető, a fehérorosz Tyihon. Nem lehet tudni, hogy mit fog produkálni, meglátjuk majd a selejtezőben (egyet dobott, és 79,26-ot ért el - a szerk.), hogy milyen formát, milyen mozgást mutat, abból nagyjából ki tudom következtetni, hogy mire számíthatok.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

- Idén júliusban ő dobott már 84,51-et is, megverhető egyáltalán?
- Nincs verhetetlen ellenfél, ám nem is annyira az ellenfelekkel és a helyezéssel foglalkozom, hanem azzal, hogy megdobjam az általam előzetesen kitűzött 82 métert. Ha ez meglesz, akkor elmondhatom, hogy mindent megtettem.

A két kvalifkációs verseny alapján a döntőbe jutottak 12-es mezőnye:
1. Pars Krisztián 80,07 m
2. Szymon Ziolkowski (lengyel) 79,55
3. Primoz Kozmus (szlovén) 79,44
4. Ivan Tyihon 79,26 (fehérorosz)
5. Murofushi Koji (japán) 78,16
6. Markus Esser (német) 77,60
7. Andras Haklits (horvát) 77,12
8. Olli-Pekka Karjalainen (finn) 77,07
9. Vagyim Gyevjatovszkij (fehérorosz) 76,95
10. Libor Charfreitag (szlovák) 76,61
11. James Steacy (kanadai) 76,32
12. Dilshod Nazarov (tádzsik) 75,34

Aki megdobta a 78 métert, azonnal fináléba került, majd a tovább eredmények alapján alakították ki a döntő 12 fős mezőnyét.