Történelmi sikerre vágyik a nőipóló-kapitány

Vágólapra másolva!
Története legjobb olimpiai szereplését produkálja a nőivízilabda-válogatott, mely a sportág ötkarikás debütálásán, 2000-ben még nem tudta kiharcolni a részvételt, négy éve hatodikként zárt, Pekingben viszont már az elődöntőben jár. Godova Gábor csapata az utolsó csoportmeccsen 10-4-re győzte le a görögöket és a fináléba jutásért a holland-olasz párharc továbbjutójával találkozik.
Vágólapra másolva!

Csak 2-2-ig volt szoros a Godova-csapat utolsó csoportmeccse: a második negyed elején még ugyan vezettek a továbbjutásra már esélytelen görögök, de onnantól beindult a magyar henger támadásban, hátul pedig remekül összeállt a védekezés, és a kapuban ezen az olimpián először lehetőséget kapó Sós Ildikó is pazar formát mutatott. A csapatot meccsre menet érte a hír, hogy az ausztrálok csak egy góllal győzték le a Stieberék által kettővel vert hollandokat, így megnyílt a lehetőség a magyar válogatott számára, hogy egyenes ágon kerüljön a legjobb négy közé.

Godova Gábor utólag elmondta, hogy a lányok kicsit bizonytalanná váltak a nagy lehetőség kapujában, ugyanerre már nem lesz lehetőség az elődöntőben, amit már nagy felelősségnek érez a kapitány. "Utoljára a görög edzőtáborban nyertünk ennyivel az ellenfél ellen" - árulta el Godova, aki ugyanakkor elismerte, hogy az első két találkozóját elvesztő görög csapat már minden volt, csak agyonmotivált nem. Persze ehhez az is kellett, hogy hátul jobban összeálljon a védekezés, és hogy amit nem tudtak blokkolni a társak, azt Sós kivédje. Ez maximálisan meg is valósult, mivel a görögök 2-1-es vezetésük után legközelebb 9-2-es magyar előnynél tudtak gólt dobni. A meccs után a kapussal beszélgettünk.

- Alaposan feladta a leckét Godova Gábornak a mai teljesítményével, hiszen eddig Horváth Patrícia védett kiválóan, ma meg ön parádézott.
- Nem érzem úgy, hogy feladtam a leckét, azért védtem én, hogy Patrícia pihenjen az esetleges vasárnapi ki-ki meccs előtt. Szerencsére erre nem volt szükség, örülök, hogy jól ment a védés. Sokat segítettek a társak is, remekül védekeztek, és a blokkokban rengeteg lövés elhalt.

- Mennyit lehetett érzékelni abból, hogy a magyar drukkereknek hála olyan volt a hangulat, mintha hazai pályán játszanának?
- Fantasztikus volt, felnéztem a lelátóra és minden tele volt magyar zászlókkal. Utoljára 2001-ben, a hazai rendezésű Eb-n volt részem ilyen élményben, sokat jelentett a szurkolók támogatása.

- Az elődöntő már biztos, kit szeretne ellenfélnek a négy között?
- Nem mi választunk, úgyhogy egyelőre nem is szeretnék foglalkozni ezzel. Most örüljünk ennek a győzelemnek, aztán, ha kiderül, ki lesz az ellenfelünk, akkor onnantól már csak arra készülünk majd.

Felmerült a kérdés, hogy nem töri-e meg a csapat lendületét, hogy legközelebb csak kedden kell vízbe szállni, de Godova Gábor úgy gondolja, inkább nyerjenek mindig és pihenjenek a lányok, mint hogy ki-ki meccsre kényszerüljenek. Akárhogy is nézzük, az elődöntő is ilyen ütközet lesz, elkerülni immáron nem lehet: bár Godova azt tippelte, hogy az amerikaiak lesznek az ellenfeleink, az olaszok 10-9-re lenyomták a spanyol Joan Jané (férfi vonalon az Estiarte, Rollan-féle garnitúrát olimpiai és két világbajnoki címig vezette) által pólózni megtanított kínaiakat, így Drávuczék a fináléért a holland-olasz párharc győztesével találkoznak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép a meccsről

Evés közben jött meg az étvágy, Godova Gábor már nem elégedne meg a bronzéremmel, vagy legalábbis inkább lenne rossz játékkal döntős, mint fordítva. Mindenesetre a lányok a közelmúltból meríthetnek önbizalmat, akárki is lesz az ellenfél: a hollandokat az első csoportmecsen 11-9-re páholták el, az olaszok ellen pedig a málagai Eb-bronzmeccsen diadalmaskodtak 9-6-ra. A történelmi tett már így is megvan, kedden lehet újabb fejezetet írni a magyar női vízilabda "nagykönyvébe".

Az utolsó forduló eredményei, A csoport:
Egyesült Államok - Oroszország 12-7 (5-0, 2-3, 4-2, 1-2)
Olaszország - Kína 10-9 (2-2, 4-2, 2-4, 2-1)

Az A csoport végeredménye:
1. Egyesült Államok 5 pont (33-27)
2. Olaszország 5 (28-26)
3. Kína 2 (33-33)
4. Oroszország 0 (26-34)

B csoport:
Magyarország - Görögország 10-4 (1-1, 3-1, 3-0, 3-2)
Ausztrália - Hollandia 10-9 (2-1, 2-2, 2-1, 4-5)

A B csoport végeredménye:
1. MAGYARORSZÁG 5 pont (28-20)
2. Ausztrália 5 (25-22)
3. Hollandia 2 (27-27)
4. Görögország 0 (16-27)

Pontazonosság esetén az döntött, hogy a két csapat után következő ellenféllel szemben ki ért el jobb eredményt. Az amerikaiak és az olaszok is egy góllal verték Kínát, így az oroszok elleni eredmény döntött a csoportelsőségről, és mivel a tengerentúliak öttel nyertek, szemben az itáliaiak egygólos diadalával, így ők jutottak egyenes ágon a négy közé. A másik négyesben Magyarország kettővel verte Hollandiát, Ausztrália viszont csak eggyel, így zárt élen a Godova-gárda.

A nőivízilabda-torna további programja:

augusztus 17., vasárnap:
a 7. helyért, 7 óra (magyar idő szerint):
Görögország - Oroszország

az elődöntőbe jutásért:
8.20: Kína - Ausztrália
9.40: Olaszország - Hollandia

augusztus 19., kedd:
az 5. helyért:
Kína/Ausztrália - Olaszország/Hollandia

az elődöntőben:
8.20: Egyesült Államok - Kína/Ausztrália
9.40: Magyarország - Olaszország/Hollandia

augusztus 21., csütörtök:
11 ó: bronzmérkőzés
12.20: döntő