Barta Nóra: Nem vagyok kétségbeesve

Vágólapra másolva!
Michael Phelps végül csak "összeúszta" a nyolc aranyat, s aki a Vizes Kockában már nagyon unta az amerikai szupersztár egyeduralkodását, az ugyanitt vasárnap este megtekinthette a női műugrók 3 méteres számának a döntőjét. Örömteli, hogy a 12-es fináléban ott volt Barta Nóra is, aki ugyan senkit nem tudott maga mögé utasítani, ám a sydneyi 22. és az athéni 14. helyezést követően egyértelműen látszik a fejlődési üteme. A sornak pedig még nincs vége, a BVSC 24 esztendős Eb-bronzérmese egy kis pihenés után máris elkezdi a felkészülést a londoni ötkarikás játékokra, ahol a mostaninál még jobb eredmény elérésére törekszik majd.
Vágólapra másolva!

- Milyen érzés a világ 12 legjobb műugrója között lenni? - kérdeztük Barta Nórát közvetlenül a kínai sikerrel véget ért finálé után.
- Mindenki azt kérdezi tőlem, hogy csalódott vagyok-e, de nem, mert a döntőbe kerülés volt a célom, s ezt sikerült is elérnem. Rontottam ugyan két ugrást, aminek az lehetett az oka, hogy nagyon fáradt voltam, és emiatt sokkal nehezebben tudtam irányítani az agyamat. Ráadásul túlságosan is jó ugrásokkal akartam kirukkolni, ami sohasem szerencsés. A technikai elemeket tekintve azonban jól sikerültek, az ugrások végénél volt bennem kicsit több energia, több plusz, és ezért "mentek át" az ugrásaim. Nem vagyok kétségbeesve. Mint minden versenyen, most is tanultam valamit, mégpedig, hogy sohasem szabad feladni, és akkor négy év múlva még jobb lehetek.

- Mi a különbség az aranyérmes, a hatodik helyezett és ön között?
- Hogy ők már harmincévesek és jóval több a tapasztalatuk, mint nekem. S még egy érdekesség: 5-6 előttem lévő ugró is abbahagyja a versenyzést, s közben ugye én is egyre rutinosabb leszek. A jövő évtől új ugrásokkal is fogok próbálkozni, és lesz rá elegendő időm, hogy tökéletesítsem őket.

- A kor sok sportágban hátrány, érdekes hallani, hogy ebben a sportágban előny.
- A tapasztalat, a problémakezelés miatt mindenképp az. Én már 16 éve vagyok műugró - Julia Pahalina meg már vagy 25 éve -, de még mindig van mit tanulnom.

- A 3 méteres számban az első és a harmadik helyezett is kínai versenyző lett, ennyire jellemző a dominanciájuk?
- Valószínűleg mindent visznek az olimpián, egyedül egy számban lehet őket megfogni, férfi toronyugrásban, ahol a Világkupán német, a vb-n orosz ugró nyert. Öten is esélyesek a kínaiak ellen, és bevallom, nagyon drukkolok annak, hogy valaki megverje őket. Ami nem könnyű, mert ők teljesen más stílusban edzenek.

- Milyenben?
- Semmi mást nem csinálnak, csak - amolyan bentlakásos, táborozós jelleggel - állandóan edzenek. A versenyzők egy helyen laknak az edzőkkel, és naponta háromszor, négyszer, ötször gyakorolnak.

- Ön bírná?
- Nem hiszem, hiszen ez azért nagyon kemény. A külvilágtól gyakorlatilag el vannak zárva, hétfő reggeltől szombat estig edzenek, vasárnap találkozhatnak pár órát a családtagjaikkal, és körülbelül ennyi az életük.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még fotókat!

- Mit csinált szabad óráiban az olimpiai faluban?
- Magamba fordultam, mászkáltam néha, és igyekeztem pihenni, hiszen az esti középdöntők, döntők sok energiát kivettek belőlem. A hangulat nagyon jó, mindenki drukkol a másiknak. Hétfő este egyébként már megyünk haza, vásárlással, városnézéssel zárjuk az ittlétet.

- Hogy tetszett az olimpia?
- Egyrészt elégedett vagyok, másrészt nagyon fáradt. A Vizes Kocka igazán szép, a nézőtér mindig tele volt. Örülök, hogy itt lehettem, ám most a pihenés időszaka következik, majd pedig kezdődhet a kemény felkészülés a négy év múlva rendezendő londoni játékokra.

műugrás, női 3 méter, végeredmény:
1. Kuo Csing-csing (Kína) 415,35 pont
2. Julia Pahalina (Oroszország) 398,60
3. Vu Min-hszia (Kína) 389,85
4. Blythe Hartley (Kanada) 374,60
5. Tania Cagnotto (Olaszország) 349,20
6. Anna Lindberg (Svédország) 342,15
7. Sharleen Stratton (Ausztrália) 331,00
8. Nancilea Foster (Egyesült Államok) 316,70
9. Christina Loukas (Egyesült Államok) 315,70
10. Laura Sanchez (MExikó) 312,25
11. Olena Fjedorova (Ukrajna) 298,40
12. Barta Nóra 269.25
...24. Kormos Villő