Zsinórban harmadszor olimpiai döntőben a vízilabda-válogatott

Vágólapra másolva!
Háromgólos hátrányból felállva verte Montenegrót, s jutott a olimpiai döntőbe a magyar férfivízilabda-válogatott Pekingben. Védekezésben Gergely István, a holtpontnál Kiss Gergely, a hajrában pedig Kásás Tamás hozta magát. A magyar válogatott a fináléban a Szerbiát magabiztosan legyőző Egyesült Államokkal találkozik.
Vágólapra másolva!

Öt ember kivételével az egész csapaton átszaladt egy kisebb betegség a Montenegró elleni meccs előtt, ám szerencsére csoportgyőztesként nem kellett középdöntőznie Keményéknek, így csütörtökön már Szécsi Zoltán, Madaras Norbert és Kis Gábor is edzett - később mindhárman játszottak is a délszlávok ellen, igaz, Szécsi helyett a kapitány beküldte Gergely Istvánt, aki bizonyította, hogy helye van a csapatban.

A csapat a hagyományos edzés mellett videózott is, először a saját hibáikat elemezték ki, majd jöhetett a felkészülés Montenegróból. Az Uskokovicsék elleni magyar mérleg eddig ötven százalékos volt (egy-egy győzelemmel, döntetlennel és vereséggel), az elődöntőben viszont a Kemény-legények egy meccs eleji hullámvölgy kivételével kitettek magukért. Háromgólos hátránynál Kiss Gergely vitte a hátán a csapatot, később Gergely védései (köztük egy kifogott büntető) nem engedték zárkózni Montenegrót, a végjátékban pedig Kásás Tamás végre betalált, míg hátul kétszer is blokkolt.

A döntőben a torna meglepetéscsapata, a B csoport élén záró Egyesült Államok lesz az ellenfél, miután fölényesen, 10-5-re legyőzte a nagy esélyes szerbeket.

Első negyed

Kásás elhozta a labdát, az első támadást Kemény Dénes együttese vezethette. Kis Gábor emberelőnyt harcolt ki, majd kettős előnybe került a magyar együttes, amit Biros gyorsan kihasznált (1-0). Kiállítás a másik oldalon is, Janovics nem kegyelmezett, 1-1. Fór fórt követett, Kiss Gergely balosa sokadszor szedte szét a hálót, de nem késett a déliek válasza sem, 2-2 - eddig minden akció góllal zárult. Újabb magyar emberhátrány végén először vezethetett volna Montenegró, de a kapufát találták telibe. A másik oldalon ugyanez történt, Madaras passzát Kásás vágta fölé. Ivovics gyönyörű centergóljával ragadta magához a vezetést az ellenfél, Benedeket megütötte Baskovics, a kiállítás sok magyar átadás és egy montenegrói blokk után nem hozott eredményt. A következő magyar támadásnál Benedek gyorsan eldobott egy szabadot, be a kapuba, 3-3. Másfél perc maradt a negyedből, egy elpuskázott montenegrói fórral indult a hajrá, Hosnyánszky ellen kontrát fújtak, Kiss Gergely kiállítása után viszont gyorsan kapcsolt az ellen, 4-3-mal vitték az első játékrészt.

Második negyed

Ezúttal Montenegró hozta el a labdát, az első támadásból azonnal növelték az előnyt: emberelőnybe kerültek, hosszan járatták a labdát, a végén villámgyorsan centereztek, Janovics pedig behúzta Szécsi kapujába a labdát. Kásás centerből hibázott, maradt a kétgólos hátrány. Kiss-Kásás-Kiss útvonalon járt a labda, ami aztán Benedekhez került, az ő kezéről pedig a jobb kapufára. Montenegró viszont Gojkovics révén, egy káprázatos bal felsőbe menő lövéssel növelte az előnyt. Kiss Gergő gyorsan visszahozta a meccsbe a magyar válogatottat, fórból szépített (4-6). Újra a fehérsapkások támadtak, Biros kapott labdát centerben, de két védővel a nyakán nem tudott kapuba húzni. Kontrát ítéltek a montenegróiak ellen, Kiss Gergely egymaga iramodott meg és góllal zárta az akciót. Gojkovics lövését blokkolta a védelem, de folytatódott a kékek rohama, egészen egy kontráig. Benedek hozta fel a labdát, Madarashoz játszott, Molnár pedig hiába lőtt a hálóba, előtte szabálytalankodott. Ivovic fölépattintott, Gergely Istvánnal remekül zárt a védelem. Molnár kintről hatalmas gólt szerzett, visszahozta a döntetlent (6-6). Páros kiállítás végén magától értetődő természetességgel tolta a magyar kapuba a labdát Uskokovics, másfél perccel a félidő előtt ismét vezettek a kékek. Mindkét oldalon kimaradtak a helyzetek, kétszer is, maradt az egygólos hátrány.

Forrás: MTI
Kattintson a képgalériáért

Harmadik negyed

Janovics és Madaras párharcából az utóbbi került ki győztesen, azaz Magyarország vezethette az első akciót. Varga Dániel lövése még visszapattant a blokkról, aztán viszont fórt kapott a Kemény-csapat, melyet Madaras góllal zárt. Varga Tamás centerben labdát kapott, szabadot nem, az ellenkező oldalon szép blokkolással hatástalanította Biros Péter a montenegrói próbálkozást. Varga Dániel lövését Scsepanovics védte, a magyar védelem ismét a blokk egyszerű, de hatásos eszközével élt. Keményen védekezett mindkét csapat, sehol sem volt már az első félidő gólparádéja, a szorosabb eredmény tudatában pedig kevesebbet kockáztattak a felek. Gergely újra nagyot védett, jól helyettesítette a lábadozó Szécsit. Madaras Scsepanovics hóna alatt szerzett találatot, hosszú idő után újra magyar előnyt regisztrálhattunk. Petar Porobics időt kért, hogy aztán csapata kihagyjon egy emberelőnyt. Varga Dénes váratlanul, a messzeségből lőtt egy óriási gólt, kétgólos előnyhöz juttatva csapatát. Kásás centerezett remekül Varga Déneshez, akit azonban a szabálytalanság határán innen szereltek védői. Újabb Gergely-védés után újabb magyar akció következhetett, az utolsó másodpercekben már nem született gól.

Negyedik negyed

A zárónegyed előtt adott volt a feladat: megtartani a kétgólos előnyt - épp ezzel gyűlt meg a baja Kemény Dénes legénységének a torna eddigi szakaszában. Magyar "győzelmet" hozott a ráúszás, de Kis Gábor ellen kontrát ítéltek, következhetett Montenegró és a jó formában védő Gergely. Madaras lökete a blokkról fölé szállt, Gojkovics kapufát lőtt, Hosnyánszky talán kicsit kapkodva próbált távolról gólt szerezni, nem is járt szerencsével. Montenegró megint csak nem tudott zárkózni, kontrával halt el az akciójuk, Kásás viszont ezt nem tudta kihasználni, maradt a 9-7. Uskokovics második gólját is megszerezte, ezt is előnyből, egy gól előny maradt Kásáséknak. Fórt kapott a Kemény-csapat is, Molnár nem tudta kapuba húzni az amúgy jól bejátszott labdát. Ötméterest kapott Montenegró, amit Gergely kifogott, nagy teljesítmény. Támadásban ugyanakkor nem ment ebben a negyedben, Benedek középről hibázott, Gojkovics aztán szó szerint átejtette a magyar védelmet, 9-9. Kis Gáborról állítottak ki, Kemény időt kért, az előny végén Kiss Gergely szépen játszott Kásáshoz, aki végre megszerezte pénteki első gólját. Két perc maradt a rendes játékidőből, Benedek víz alá vitte a labdát, maradt az egy gólos előny. Kásás labdát szerzett, emberelőnyhöz jutott a magyar együttes, Varga Dániel pedig mesterien lőtte ki a hosszút, 11-9. Egy perc maradt, a montenegróiak mellé lőttek soros akciójuk végén, Kiss Gergely minden mindegy alapon a kapusba lőtt egy támadás végén, Kásás pedig blokkolt, ami rengeteget jelentett védekezésben, maradt a kétgólos magyar győzelem.

"Eddigi legfontosabb meccsünkön vagyunk túl, szerencsére öt nap állt előzőleg a rendelkezésünkre, hogy felkészüljünk a montenegróiakból. Bár átmenetileg négy ember is kidőlt betegség miatt, sikeresen hangolódtunk az ellenfélre, és meg is játszottuk a kártyáinkat. Úgy érzem, kevésbé fáradtunk el, ennek tudható be, hogy 6-3-as hátrányból felálltunk. A döntőben végül is mindegy, hogy az amerikaiak vagy a szerbek jönnek, ott már senki sem adja olcsón a bőrét" - fogalmazott a szövetségi kapitány.

"Olyan figurából is dobtunk gólt, amelyet előtte csak edzésen csináltunk. Nem tudom, mivel vertük meg őket, talán jobban akartuk a győzelmet, pedig a montenegróiak fiatal és motivált csapattal álltak ki, nem volt egyszerű dolgunk. A 2000-es sydneyi döntő sima volt, a 2004-es athéni nehéz, kíváncsian várom, most mi lesz" - összegzett Kásás Tamás.

Férfi vízilabda, elődöntő:
Magyarország - Montenegró 11-9 (3-4, 3-3, 3-0, 2-2)
Gól:
Kiss Gergely 3, Madaras 2, Benedek, Molnár, Biros, Varga Dénes, Kásás, Varga Dániel