Újra olimpiai bajnok lett a Kovács, Janics duó

Vágólapra másolva!
Magabiztos versenyzéssel a címvédő Kovács Katalin, Janics Natasa duó nyerte a kajak kettesek 500 méteres versenyét a pekingi olimpián és megszerezte a magyar küldöttség második aranyérmét.
Vágólapra másolva!

Az egyesben nagy meglepetésre csak negyedikként végzett Kovácsnak szűk egy órája volt az egyes után, hogy "áthangoljon" a párosra, a duó tagjai azonban már rutinosnak számítanak ebben a műfajban, igaz, négy éve, Athénban fordított volt a szereposztás. Akkor Janics indult - és nyert - egyesben, Kovács pedig "melegítette" számára a hajót, hogy aztán közösen diadalmaskodjanak a páros számban is.

A keddi előfutamból a magyarok és a nagy rivális németek - Fanny Fischer és Nicole Reinhardt - is elsőként jutottak a végjátékba, a jobb idő azonban akkor Janicséké volt. A finálé előtt nagy kérdés volt, hogy Kovács össze tudta-e szedni magát az egy órával korábbi kudarc után, vagy az egyesre úgymond "rámegy" a páros is.

Forrás:MTI

A rajt jól sikerült a magyaroknak, mert bár a németek előttük voltak, ez az állapot csak 50-60 méterig tartott, itt már Kovácsék vezettek. Féltávnál magyar, lengyel, német volt a sorrend, majd némileg váratlanul a franciák is bejelentkeztek az érmes pozíciókra. A klasszis magyar duót azonban ez nem zavarta, előnyét tartva magabiztosan lapátolt a cél és a címvédés felé és végül - a délután kudarcai után már kissé letargikus állapotba került piros-fehér-zöld szurkolósereg legnagyobb örömére - elsőként haladt át a célvonalon!

Kovács és Janics aztán a partra evezett és egy hatalmas közös vízbe csobbanással ünnepelte a fényes sikert.

K-2, 500 m:
1. KOVÁCS KATALIN, JANICS NATASA (MAGYARORSZÁG) 1:41.308 p
2. Beata Mikolajczyk, Aneta Konieczna (Lengyelország) 1:42.092
3. Marie Delattre, Anne-Laure Viard (Franciaország) 1:42.128
4. Fanny Fischer, Nicole Reinhardt (Németország) 1:42.899
5. Kitamoto Sinobu, Takeja Mikiko (Japán) 1:43.291
6. Hannah Davis, Lyndsie Fogarty (Ausztrália) 1:43.969