148 ország indul a paralimpián

Vágólapra másolva!
A szeptember 6-án kezdődő pekingi paralimpián 148 ország több mint 4200 sportolója vesz részt - jelentette be  Tang Hsziao-csüan, a játékok szervező bizottságának (BOCOG) ügyvezető elnökhelyettese.
Vágólapra másolva!

A versenyeken 2500 bíró működik közre és több mint 4000 újságíró illetve médiaszakember tudósít majd az eseményekről. A résztvevők eligazodásában 30 ezer önkéntes segít majd.

Tang Hsziao-csüan bejelentése szerint a pekingi szervezők a paralimpia megrendezése miatt öt versenyhelyszínt alakítottak át és tettek akadálymentessé, méghozzá világszínvonalon. A közelgő különleges sporteseményre 16 speciális buszjáratot és 400 járművet állítottak üzembe. A kínai főváros nyolc metróvonalának mind a 123 állomásán legalább egy olyan bejáratot alakítottak ki, ahol kerekesszékkel is lehet közlekedni.

A fogyatékkal élők számára 109 liftet helyeztek üzembe és létrehozták Peking első akadálymentes kocsikkal működő taxihálózatát is. Még az olyan turisztikai látványosságok, mint a kínai Nagy Fal, vagy a Tiltott Város meglátogatását is lehetővé tették a fogyatékkal élők számára.

A szervező bizottság 22 kórházat és 16 hotelt biztosít a paralimpia résztvevőinek. Ezen kívül tájékoztató füzetekkel, vezeték nélküli fülhallgatókkal és videójelekkel felszerelt tolmácskészülékkel állnak a paralimpiára érkezők rendelkezésére.

Magyarországot 10 sportágban 33 versenyző képviseli az eseményen.