Mindkét pólócsapatnak szurkol a legidősebb olimpiai bajnok

Vágólapra másolva!
Az amerikai férfivízilabda-válogatott fantasztikus formában van, nehéz megverni - nyilatkozott Terry Schröder szövetségi kapitány a The New York Timesnak szombaton. A Magyarország elleni finálét a helyszínen nézi majd végig Tarics Sándor, a legidősebb élő olimpiai bajnok, aki tagja volt az 1936-os berlini játékokon aranyérmes magyar vízilabda-válogatottnak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai csapat a 2000-ben (Sydney), majd 2004-ben (Athén) is aranyérmes magyar válogatottal küzd meg az olimpiai elsőségért vasárnap Pekingben. Az újság szerint a magyarok a favoritok, Terry Schröder azonban figyelmeztetett: ne becsüljék alá játékosait.

"Csak egy mérkőzésről van szó, és lehet, hogy most jobbak leszünk" - mondta bizakodóan a szövetségi kapitány az amerikaiak esélyeit latolgatva. A Times szerint az amerikaiak valószínűtlen győzelmi sorozatot produkáltak - az elődöntőben Szerbiát verték meg 10:5-re -, így jutottak be 20 év óta először a döntőbe.

A San Francisco Chronicle című napilap megkérdezte a legidősebb olimpiai bajnokot, a magyar származású Alex Taricsot, kinek drukkol. A kaliforniai Belvedere-ben élő, 95 éves Tarics Sándor tagja volt az 1936-os berlini játékokon aranyérmes magyar vízilabda-válogatottnak.

Tarics a Montenegró elleni pénteki elődöntőben a magyaroknak szurkolt. A döntőben azonban gondjai fognak támadni: szülőhazájának szurkoljon, amelynek színeiben annak idején aranyat nyert, vagy Amerikának, ahol immár 55 éve él? Az újság szerint a döntés nehéz.

Forrás: The Chronicle

Tarics Sándor együtt szurkolt Zsófia unokahúgával a magyaroknak

Tarics mindkét országban nagy név. Budapesten legendaként üdvözlik, az utcán az emberek integetnek, ha meglátják. Belvedere-ben kevésbé ismert, de hírneve talán nagyobb jelentőségű.

Tarics Sándor ugyanis az 1970-es években szerkezetmérnökként részt vett egy forradalmi újítás, a nagy épületeknél a szeizmikus rezgéseket elnyelő rendszer, az úgynevezett alapszigetelés tervezésében és fejlesztésében. Japánban 3 ezer épületet emeltek a Tarics-féle rezgéscsillapítókkal, amelyeket a San Franciscó-i városháza 1998-as felújításakor is alkalmaztak.

Mint a San Francisco Chronicle írta, a jelenlegi magyar csapat szereplését az egykori aranycsapat alapozta meg, amelynek a legendás kétkezes Tarics Sándor is tagja volt. A magyarok másodízben igyekeznek megvédeni elsőségüket, az amerikaiak az első arany megszerzésére törekednek. A világ legidősebb olimpiai bajnoka is ott lesz a meccsen. Bizonyára két felé fog húzni a szíve, de nem veszíthet.