Vágólapra másolva!
A magyar sportolók pekingi olimpiai szerepléséről, annak társadalompolitikai hátteréről ír szerdai számában a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Vágólapra másolva!

Magyarország olimpiai sportolóinak pekingi leszerepléséről vitatkozik - áll Stefan Lazar Budapestről keltezett írásának alcímében.

A szerző elöljáróban leszögezi, hogy csalódást keltő a Pekingben elért három magyar aranyérem. Egyrészt azért, mert hosszú időn keresztül Magyarország büszkélkedhetett a népességszámhoz viszonyított legtöbb ötkarikás elsőséggel, másrészt az előző olimpiákon jóval több aranyérmet szereztek magyar sportolók.

"A magyarázat gyökerei társadalompolitikai mélységekbe nyúlnak" - állapítja meg Stefan Lazar, és cikke további részében mások mellett idézi Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, Lénárt Ágota sportpszichológust, Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázót, valamint Kovács Tamást, a MOB sportigazgatóját idézi.

Mint írja, a pekingi "mélyrepülés" nem érte meglepetésként Lénárt Ágotát. "Már négy évvel ezelőtt is várható volt, hogy hasonló eredmény születik, de mindig voltak sportolók és edzők, akik felülmúlták önmagukat, ez a kirakat pedig elfedte a hiányosságokat" - idézi a német lap a sportpszichológusnő [origo]-n megjelent nyilatkozatát.

Elöregedett sporttelepek, megdöbbentő állapotban lévő edzőtermek, alulfizetett edzők, az iskolai sportfoglalkozások elhanyagolása, csenevész állami pénzügyi támogatás - sorolja a szerző a gondokat, majd Balczó Andrást idézi, aki elsősorban a Gyurcsány Ferenc vezette kormányt tartja felelősnek: "Egy olyan kormány számára, amely kizsákmányolja az országot, az összeomlás szélére juttatja a magyar mezőgazdaságot és egészségügyet, csak útban van egy egészséges nemzeti öntudat és a sport mint az identitást meghatározó tényező", emiatt csökken a sport pénzügyi támogatása.

"A krónikus alulfinanszírozottság térdre kényszerítette a sportot" - írja a szerző Schmitt Pálra hivatkozva, a nyilatkozat az [origo]-n is megjelent. "Valószínűleg Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, ahol mindössze az államháztartás 0,2 százalékát fordítják a sport támogatására. Pénz híján pedig a szakemberek külföldre mennek, az infrastruktúra elöregedett marad, nem viselik gondját a sporttelepeknek" - folytatta a MOB-elnök.

A szakértők - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung - időben figyelmeztettek a fenyegető következményekre, arra, hogy ilyen körülmények között a sportolók és az edzők csak egy bizonyos ideig lesznek képesek áthidalni a mulasztásokat. A lap szerint Pekingben már nem lehetett nem észrevenni a következményeket.

Az illetékes miniszter első reakciója ugyanakkor nem ad okot derűlátásra, az éles bírálatok ellenére nem kíván változtatni a sporttámogatás jelenlegi gyakorlatán - zárja cikkét a konzervatív német lap.