Elbúcsúzott a magyar paralimpiai csapat

Vágólapra másolva!
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Világosi Gábor alelnökkel együtt ünnepélyes keretek között átadta a csapatzászlót a szeptember 6-án kezdődő pekingi paralimpiára utazó sportolóknak a Parlamentben, a delegációk termében. A zászlót Pálfi Judit párbajtőrvívó vette át, aki a játékok megnyitóján a magyarok zászlóvivője lesz.
Vágólapra másolva!

"A jók között a legjobbak győznek, több mint 4000 résztevő között óriási megtiszteltetés az Önök számára, hogy Magyarországot képviselik" - mondta köszöntőjében a házelnök. "Kívánom, hogy valósuljanak meg az álmaik. Az ország ugyanolyan figyelemmel kíséri majd a paralimpiát, mint az olimpiát figyelte."

Zsang Csun-hsziang Kína megbízott magyarországi nagykövete arról beszélt, hogy a magyar az egyik legsikeresebb sportnemzet. "Az egész világon Önöknél a legnagyobb az egy főre jutó olimpiai érmek száma. Kína ugyanolyan felkészülten és ugyanakkora szeretettel várja a paralimpikonokat, mint azt az olimpia résztvevőivel tette."

Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) államtitkára hangsúlyozta: nem szabad különbséget tenni fogyatékkal élő és nem fogyatékkal élő sportolók között. "Mindent megtettek a sikeres szereplésért, élvezzék a versenyeket, az eredmények pedig úgyis jönni fognak. Ne gondoljanak arra, mit várnak maguktól, csak saját magukra figyeljenek!"

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke elmondta, mindenki nagyon kemény felkészülésen van túl. "Minden magyar induló világ- vagy Európa-bajnoki érmes, illetve a világranglista élmezőnyében található. Valamennyien komolyan felkészültek a paralimpiára, de az ellenfelek is nagyon erősek, 150 ország 4200 versenyzője között kell helytállnunk. Remélem, ha hazajövünk, elégedett vezetőkkel és rajongókkal találkozunk."

A hivatalos program a Himnusz meghallgatásával ért véget, utána közös koccintás következett a sikeres szereplésre, majd Szili Katalin és a vezetők kötetlenül beszélgettek a paralimpikonokkal.

Szekeres Pál a paralimpiák történetének legeredményesebb magyar versenyzője újabb aranyérmeket akar nyerni Pekingben. A kiváló sportember eddig négy arany, és egy bronzéremmel tért haza a játékokról. "Összesen tizenhét ellenfelem lesz, közülük tizenhat odaérhet az első három helyre" - mondta. "Eddigi sikereimet annak köszönhettem, hogy nem görcsöltem, mindig ki tudtam kapcsolni a külvilágot, csak az adott asszóra gondoltam, nem foglalkoztam azzal, ki lesz a következő ellenfelem, milyen ünneplésben részesülök otthon. És ez a siker titka, százszázalékosan csak az adott mérkőzésre kell figyelni."

Szekeres a felkészülés alatt rendkívül keményen edzett, többször az edzőinek kellett visszafogniuk, nehogy túlhajtsa magát. "Az évek alatt megtanultam, akkor tudok nyerni, ha akkor húzok valami váratlant, amikor senki sem számít rá. Ehhez viszont tökéletes alapok kellenek, aminek eléréséhez muszáj nagyon keményen dolgozni. Vívásban játszva lehet nyerni, játszani viszont csak az tud, aki rendelkezik a szükséges alapokkal. Az alapok megszerzése pedig nem jelent mást, mint kőkemény gyakorlást."