Vereczkei és Sors is bronzot nyert a paralimpián

Vágólapra másolva!
Vereczkei Zsolt 38.78 mp-es eredménnyel a harmadik helyen végzett az 50 méteres hátúszásban a pekingi paralimpián. Sors Tamás megszerezte második érmét, miután harmadikként ért célba a 100 méteres gyorsúszás hétfői döntőjében.
Vágólapra másolva!

Vereczkei közel két másodpercet javított az előfutamban elért idején (40.50). A másik magyar döntős, Kovács Ervin 40.61-gyel negyedikként ért célba.

"Nagyon boldog vagyok, számomra ez a bronz felér egy aranyéremmel - mondta Vereczkei, akinek születése óta hiányzik mindkét karja. - Az 1992-es barcelonai paralimpia óta a játékok mindegyikén sikerült legalább egy érmet szereznem, egyszerűen hihetetlen, hogy folytatni tudtam ezt a sorozatot."

"Mindent megtettem, kicsit rosszabbul úsztam, mint délelőtt, de az előfutamban elért időm is csak a negyedik helyre lett volna elég - értékelte teljesítményét Kovács. - Büszke vagyok Zsoltira, örülök, hogy ő végzett előttem, gratulálok a remek teljesítményéhez."

Sors Tamás megszerezte második érmét a pekingi paralimpián, miután harmadikként ért célba a 100 méteres gyorsúszás hétfői döntőjében. A magyar versenyző 56.80 mp-cel, délelőtti idején 79 századot javítva lett harmadik. Sors vasárnap világcsúccsal lett aranyérmes 100 m pillangón.

"Nagyon boldog vagyok, ez a bronz minden várakozásomat felülmúlja" - mondta a magyar úszó. "Igazság szerint a mellettem induló és végül második helyet szerző ausztrál srácnak köszönhetem ezt az érmet, rá próbáltam tapadni és tulajdonképpen ő hozott be a harmadik helyre. Meg is köszöntem neki, hogy hozzásegített egy újabb dobogós helyhez. Legközelebb csütörtökön kell úsznom, holnap csak pihenek, utána készülök a folytatásra. A célkitűzésem nem változott, továbbra is a döntőbe jutást várom magamtól, de az eredményhirdetések is tetszenek, nem leszek szomorú, ha még részt vehetek ezen a ceremónián."

Zámbó Diána 50 m háton a hatodik, Becsey János 100 m gyorson a nyolcadik helyen végzett. Zámbó 52.04 mp alatt, előfutambeli produkciójától 85 századdal elmaradva ért célba. Becseynek 1:09.20 percre volt szüksége a táv teljesítéséhez, ez 58 századdal jobb volt - helyi idő szerint - délelőtti eredményénél.

A magyarok a hétfői döntőket két bronzéremmel, valamint egy-egy negyedik, ötödik és hatodik hellyel zárták.

A cselgáncsozó Vincze Gábor 81 kg-ban az első fordulóban erőnyerő volt, a másodikban iponnal kikapott a címvédő és világbajnok francia Cyril Jonard-tól, ezzel a vigaszágra került, ahol kokával vereséget szenvedett az iráni Sakir Hasszántól, így a hetedik helyen végzett.

Keserű József, Vincze edzője elmondta, hogy a magyar sportoló az első mérkőzésen kisebb deréksérülést szenvedett, amikor ellenfele a mérkőzésvezető "Állj!" jelzése után ledöntötte. A cselgáncsozók versenyeiben látássérült sportolók vesznek részt.

Az első fordulóban vereséget szenvedett mindkét teniszező és búcsúztak a bocsások is a csoportküzdelmek zárultával. Farkas László a holland Maikel Schefferstől kapott ki 6:3, 6:4-re, Prohászka Csabánál pedig a spanyol Francesc Tur bizonyult jobbnak 6:1, 6:1-re.

Bocsában a továbbjutási esélyét két vereségével már vasárnap elvesztő Gyurkota József utolsó mérkőzésén is kikapott, mégpedig 7-2-re egy portugál riválistól. Béres Dezső - aki egy győzelemmel és egy vereséggel állt - hétfőn 7-6-ra maradt alul a spanyol Jose Maria Duesóval szemben, így ő is búcsúzott.

Vereséggel kezdtek az asztaliteniszezők: Zborai Gyula első csoportmérkőzésén 3-2-re kikapott a francia Jeremy Rousseau-tól, míg Berecki Dezsőt a nigériai Tajudeen Agunbiade győzte le 3-1-re.

Pegán Zoltán a 13. helyen fejezte be az első futamot a vitorlázók 2,4 MR osztályában. A viadal kedden folytatódik. A hétfőre tervezett két futamból a kedvezőtlen szélviszonyok miatt csak egyet tudtak megrendezni. A tervek szerint a résztvevők összesen ötször teljesítik majd a kijelölt pályát, és a három legjobb eredmény alapján alakul ki a sorrend.