Úszás

Vágólapra másolva!
Michael Phelps pekingi rekordja felülmúlhatatlan marad, az amerikai 14 aranynál és 16 éremnél jár.
Vágólapra másolva!

Az atlétika mellett az egyik alapsportágnak az úszás számít, amely eddig valamennyi olimpia műsorán szerepelt.

Maga a viadal lebonyolítása persze sokat változott, amíg 1896-ban még a pireuszi kikötőben, a tengervízben rendeztek versenyeket, majd 1900-ban, Párizsban a Szajna vált helyszínné, addig 1908-ban, Londonban már épített medence (igaz, 100 méteres) várta a versenyzőket - ebből alakult ki végül az 50 méteres medence. A klasszikus úszónemek közül utoljára a pillangóúszás honosodott meg.

Egészen döbbenetes névsort lehetne összehozni a magyar klasszisokból, Hajós Alfréd már 1896-ban szerezett két aranyérmet, őt követte a sorban Halmay Zoltán, Csík Ferenc, Wladár Sándor, Szabó József, Darnyi Tamás, Rózsa Norbert és Czene Attila. A hölgyeknél kiemelkedik az öt egyéni aranyéremmel büszkélkedő Egerszegi Krisztina, de nem feledhető el az ötvenes évek nagy generációja (Szőke Kató, Gyenge Valéria, Székely Éva, Novák Ilona, Temes Judit, Novák Éva, Littomeritzky Mária), illetve a sydneyi első, Kovács Ágnes sem.

A nemzetközi viszonylatban is hatalmas klasszisokat lehet találni, az amerikai Michael Phelps hat athéni elsőségéhez Pekingben még nyolc aranyat szerzett (hétszer világcsúccsal diadalmaskodott), 14 aranyával nemcsak a kilenc elsőségig jutó úszólegendát, Mark Spitzet, a tornász Larissza Latinyinát, illetve a két atlétát, Carl Lewist és Paavo Nurmit előzte meg, de 16 érmével ő lett legeredményesebb amerikai sportoló is.
Pekingben Cseh László révén három ezüstöt (200 pillangó, 200 és 400 vegyes) szerzett a magyar delegáció.

Amúgy úszásban 31 magyar indul, addig műúszásban a Czékus Eszter, Kiss Szofi kettős képviseli a magyar színeket. A sportág 28 éve szerepel az olimpiai programban, 1984-ben még egyéniben és párosban versengtek a hölgyek, 1996-tól azonban a szólót kiszorította a csapatverseny.

A duók versenyében korábban is volt már magyar olimpiai induló: 2000-ben a Marschallkó Petra, Hámori Zsuzsanna kettős szerepelt a játékokon, a páros produkciója 23. helyet ért.