Kemény megkérdőjelezte a kvalifikációs tornák létjogosultságát

Vízilabda EB, Kemény Dénes szövetségi kapitány
Vágólapra másolva!
Kemény Dénes álláspontja szerint el kell gondolkodni azon, van-e értelme az olyan vízilabdatornának, mint amilyen a vasárnap zárult kanadai olimpiai kvalifikációs viadal is volt.
Vágólapra másolva!

Az edmontoni tornát az Eb-ezüstérmes Montenegró nyerte meg, mellette még Spanyolország, Görögország és a Kovács István személyében magyar szakember irányította Románia jutott ki Londonba.

Az egymás után háromszor olimpiai aranyérmes magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya a helyszínről összegezte tapasztalatait a nemzeti csapat honlapjának. "Montenegrót és a spanyolokat lehetett előre kiemelni, a görög-román-német hármas közel azonos eséllyel indult a kvalifikációért. Nagyon örülök annak, hogy Románia kivívta a kvalifikációt, ezúton is gratulálok Kovács Istvánnak! Sokan mondták a helyszínen, hogy a románoknak nagy szerencséjük volt a németek Macedónia elleni vereségével, de ezzel én nem értek egyet, ugyanis ez nem lett volna elég, még az is kellett, hogy ők a csoportmeccsen legyőzzék a nagyon jó görög csapatot."

Kemény Dénes szerint meg kellene fontolni, hogy olimpiai selejtező nélkül, a világversenyekről kvalifikálják magukat a csapatok a játékokra. "Ha a FINA fontosnak tartja, hogy az amerikai földrészről ne csak egy csapat vegyen részt az olimpiai tornán, amire a mostani helyszínválasztás is utal, akkor azt máshogy kell megoldani. Az tény, nem feltétlenül jó hosszú távon a sportágnak, ha az olimpiai torna 12 részvevőjéből 11 európai, mint például Atlantában volt, de most is kilenc ez a szám."

A londoni játékokkal kapcsolatosan Kemény Dénes arra hívta fel a figyelmet, hogy az olimpián a kiállított játékos eltiltása nem egy meccs lesz automatikusan, hanem egy meccstől egy évig tarthat. "Magyarul ez azt jelentheti, hogy ha egy játékos a csoportmeccsen csinál egy 4 perces emberhátránnyal járó, végleges kiállítást érő szabálytalanságot, könnyen előfordulhat, hogy nagyon fontos meccsekről hiányzik majd."

Az olimpiát megelőző nyári programra kitérve Kemény Dénes így nyilatkozott. "Az olaszokkal kétszer leszünk együtt felkészülési tornán. Egyszer Cosenzában, egyszer a margitszigeti tornán, a horvátok a dublini torna után jönnek hozzánk kétkapuzni. A románok kijutása egy kicsit a mi felkészülési programunkat is befolyásolta. Az amerikai utunkról visszatérve ugyanis lesz két unalmas hetünk a szigeten, és most megállapodtunk, hogy ennek az időszaknak a második felében három napot a románokkal fogunk edzeni. Arról is szó van, hogy az írországi felkészülési tornára a németek helyett a románok mennének, ha így lesz, ott is találkozunk."