Zwickl mindenkit meglepve jutott ki az olimpiára

Vágólapra másolva!
Zwickl Dániel a várakozásokat messze felülmúlva kvótát szerzett a londoni olimpiára, miután szombaton este megnyerte csoportja döntőjét az asztaliteniszezők európai selejtezőjén, Luxemburgban. Pattantyús Ádámnak ugyanakkor megint nem sikerült.
Vágólapra másolva!

A világranglistán 200., 27 éves magyar játékos a szerdán kezdődött versenyen többször is bravúros győzelmet aratott. A negyedik napi minitornán előbb magabiztosan nyert a spanyol Carlos Machado (84.) ellen, majd a öntőben a román Constantin Cioti (168.) felett diadalmaskodott négy szettben, rendkívül magabiztosan.

"Már annak is örültem, hogy egyáltalán beválogattak az utazó csapatba, ahova Jakab János sérülése miatt kerülhettem csak be. Amikor azonban megtudtam, hogy indulhatok, mondtam a barátaimnak és a szeretteimnek, hogy elsőként én fogom megszerezni a kvótát. - nyilatkozott az olasz ASD Siracusában légióskodó asztaliteniszező. "A torna alatt rendkívül sok szeretetet kaptam otthonról, ez sokat segített, s aztán megtörtént a csoda. Négy éve nem sikerült kijutnom Pekingbe, az nagyon megviselt, aztán az elmúlt években sok problémával, sérüléssel küzdöttem. Most senki nem várta tőlem, hogy kvótát szerezzek, és nagyon boldog vagyok, hogy mégis sikerült. Gyerekkori álmom válik valóra azzal, hogy ott lehetek az olimpián. Köszönöm mindenkinek a támogatást, de elsősorban a barátnőmnek és Harczi Zsolt szövetségi kapitánynak."

Zwickl pályafutása során először szerepelhet olimpián, Tóth Krisztina és Póta Georgina után a harmadik magyar asztaliteniszező, aki ott lehet a játékokon.

Nem sikerült ugyanez Pattantyús Ádámnak, a világranglistán 133. magyar játékos a szerb Marko Jevtoviccsal (152.) nézett farkasszemet, de nem találta riválisa agresszív játékának ellenszerét, és öt játszmában alulmaradt.

A vasárnapi zárónapon még lesz egy 16 fős kieséses viadal, ahonnan további hárman ötkarikás indulási joghoz jutnak, de - ahogy Barsai Emese, a hazai szövetség főtitkára az MTI-nek korábban elmondta - az csak az esti program után dől el, hogy a még kvóta nélküli Kosiba Dániel és Lovas Petra egyből ott lehet-e azon a táblán, vagy szombaton este még játszaniuk kell a bejutásért.

A luxembourgi versenyen mindkét nemnél 11-11 indulási jogot osztanak ki a nyári játékokra.

férfiak, U csoport, döntő:
Zwickl Dániel - Constantin Cioti (román) 4-0 - Zwickl olimpiai kvótát szerzett

az elődöntőben:
Zwickl - Carlos Machado (spanyol) 4-1

W csoport, döntő:
Marko Jevtovic (szerb) - Pattantyús Ádám 4-1 - Jevtovic olimpiai kvótát szerzett

az elődöntőben:
Pattantyús - Kirill Szkacskov (orosz) 4-2