Szigetkör a büntetés a szinkronúszás Dzsudzsákjainak

Vágólapra másolva!
Doppingellenőr rontott a valaha volt legfiatalabb szinkronúszó olimpikonokra, Czékus Eszterre és Kiss Szofira péntekdélutáni gyakorlásuk közben. A szikrázó margitszigeti napsütésben végül elmaradt az ellenőrzés, ellenben kiderült, hogy a szinkronúszás olyan megterhelő, mint fejjel lefelé, mosolygva futni négyszáz métert a vízben, a 17 éves lányok elismertsége pedig Dzsudzsák Balázséhoz hasonló a sportágon belül.
Vágólapra másolva!

Londonban, a közelgő olimpiai helyszínen szerzett kvótát a múlt hétvégén Czékus Eszter és Kiss Szofi. Magyar szinkronúszók 2000 óta nem szerepeltek a játékokon, Czékusék ráadásul a maguk 17 évével minden idők legfiatalabb páros szinkronúszó olimpikonjai lesznek.

A versenyre kis túlzással megérkezni volt a legnehezebb. "Nagyon korán indultunk itthonról, majd a reptéren várakozni kellett, jó nehezen jutottunk el a húszkilós csomagokkal a szállásra, ahol még további három órát várattak. Na, ott már nagyon ideges volt mindenki, nagy veszekedést rendeztünk" - mesélte Czékus. A háromfős magyar csapat tagjai túltették magukat a történteken, a lányok pedig úgy csípték el az utolsó kvótás helyet, hogy előttük a nagy rivális fehéroroszok és argentinok is erős kűrt teljesítettek. Czékus és Kiss 80,54 pontot kapott a gyakorlatára, amivel megtartották a rövidprogramban szerzett előnyüket.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kiss és Czékus a természetes közegükben - Kattintson a galériáért!

Sikerük minimum bravúr, a sportág szigorú hierarchiája alapján ugyanis a rutinosabb párosokat honorálják a bírók. "Ez nem Forma-1, ahol lerobban öt autó, és öt helyet előre lépsz. Itt megvannak a kasztok, ahonnan még egy nagy rontással sem valószínű, hogy kiesik valaki, tehát egy orosz vagy spanyol sosem kap 9,2-nél kevesebbet, egy kínai vagy japán sosem kap kilencnél kevesebbet" - magyarázza Szauder Gábor szövetségi kapitány.

Persze van átjárás a kasztok közt, de az lassú folyamat: "Egy bíró mondhatja, hogy kevés volt a kűrben a kétkezes karmunka, akkor a következő versenyen többet csinálunk, és jobb pontot kapunk nála. Az ázsiai bíróknál pedig van egy íratlan szabály, amely szerint az ő országukban is kell versenyezni, legalább egyszer egy karrier során, hogy jobb pontokat adjanak."

Szauder korábban görög szövetségi kapitányként Európa-bajnok lett a tanítványaival, és meggyőződése, hogy valójában Ázsiában nyerték meg a címet, mivel két pontozó hazájában is megfordultak előtte. "Ebből látszik, hogy nevet szerezni, kiépíteni egy jó pontszámot sok idő és munka kérdése. A lányok négy év múlva, a riói olimpián juthatnak el kilenc körüli pontig, és 2020-ban lehetnek majd a csúcson."

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a további képekért!

A nagy rivális argentinok a londoni kvalifikációs verseny előtt négyszer versenyeztek Európában, kétszer Ázsiában, azaz komoly bravúr volt őket megverni a kvótáért. Czékusék teljesítményét ugyanakkor nagyra értékelik külföldön, ahogy Szauder fogalmaz: "Ők a szinkronúszás Dzsudzsákjai. Bár Dzsudzsák nem világsztár, de megbecsült játékos nemzetközi szinten is, nálunk meg az egyik legjobb, így hasonló státuszban vannak."

Pedig a körülményeket tekintve a magyarok elmaradnak az ellenfelektől. "Az olimpiai kvalifikáción 34 párosból csak mi voltunk hárman, mindenki más nagyobb csapattal vonult fel, orvost, gyúrót, technikai vezetőt is vittek magukkal. A vezetőedző mellett kondiedző, szárazföldi edző és balettmester is dolgozik a válogatottaknál, a spanyoloknál például egy híres flamencotáncos segít, aki csak a csukló, a váll és az ujjak mozgásáért felel. Az pedig ott természetes, hogy az edzéseket vízálló iPaddel felveszik, hogy aztán kielemezhessék. Nekem is nagyon jól jönne egy balettedző vagy szárazföldi edző, már csak pedagógiai okokból is" - mondja Szauder.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a további képekért!

Szigetkör, büntetésből

A páros 2008 márciusában állt össze egy válogatón, azóta folyamatosan együtt vannak. Czékus korábban úszott, focizott és a ritmikus sportgimnasztikát is kipróbálta. Focizni még most is nagyon szeret a barátaival, a kedvenc játékosa Lionel Messi. Kiss egy nagyon rövid ideig úszott és balettozott, de már tíz éve csak szinkronúszással foglalkozik.

Futniuk azonban most is kell, a napi kétszer négyórás tréning szárazedzéssel kezdődik, a bő öt kilométeres Margitsziget-kör a beugró, majd erősítés és különböző lazító feladatok következnek. Utána ebédszünet, aztán csendes pihenő jön, Szauder szavaival másfél óra "kőkemény alvással", vagy legalább csukott szemmel fekvéssel. Ha ezt megszegik, szigetkör a büntetés, amelyre az edző is velük tart.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a további képekért!

Így készülnek már négy éve, közben pedig tanulniuk is kell, de azzal sincs gond: jövőre kell érettségizniük, de Czékus a három tantárgyból kettőt már megcsinált előre, és Kiss Szofi is négyes-ötös tanuló. Szauder "erőszakosan és következetesen" ügyel arra, hogy a külföldi versenyeken jusson idő városnézésre is, szerinte egy versenygyakorlat betanulása legalább nyolc hónap, ezért az olimpia előtt legfeljebb már csak apró részleteket finomítanak majd. A lányok maguk sminkelnek, a ruhát Görögországból kapták, egy ukrán edző közreműködésével, a gyakorlatuk közben pedig a Kontroll és a Sherlock Holmes filmzenéje szól majd.

Kontroll a parton is

Beszélgetésünk közben megjelenik egy doppingellenőr, Czékus méltatlankodik. Minden olimpikonnak meg kell adnia egy fix órát és helyszínt, amikor és ahol ellenőrizhetik, ő viszont az otthonát nevezte meg, reggel hattól hétig, ezért nem érti a délutáni uszodai megkeresést. Szofinak maga az ellenőrzés nem tetszik: "megalázó, hogy néznek mintaadás közben, még a kezemet is el kell tartani." Végül Czékusnak lesz igaza, az ellenőr odébbáll, alighanem majd máskor találkoznak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a további képekért!

Az ellenőrzés nem véletlen, a jó erőnlét rendkívül fontos, mivel a mozgásindítás- és befejezés dinamikája sokat számít pontozásnál. "Egy gyakorlat közben negyvenöt másodperc után fölmegy a pulzus kétszáz fölé, aztán ott is marad 3:30-ig. Egy amerikai olimpiai bajnok ezt úgy fogalmazta meg, hogy olyan, mint a négyszázas síkfutás, csak fejjel lefelé, vízben, és közben még mosolyogni is kell" - mondta Szauder, aki volt atlétaként pontosnak találja a hasonlatot.

"A versenyeken a pontszám egy részét az összbenyomás teszi ki, így Czékus és Kiss komoly hátrányban van, mikor odaáll a 26-28 éves nők közé. Másrészt éppen mivel nagyon fiatalok, idővel bármilyen eredményre képesek lehetnek, csak rajtuk múlik, hogy megvan-e bennük az ehhez szükséges kitartás" - szögezi le a szövetségi kapitány.

A fiatal olimpikonok ugyanúgy gondolkodnak, mint a tréner. A hosszú edzések és a tanulás mellett jut idejük olvasni, moziba menni, vagy fiúkkal találkozni. Kiss Szofi kedvenc könyvei közt több pszichothriller is akad, szabadideje békésebb részét pedig kutyasétáltatással tölti. Miután a kvalifikációs versenyen még nem volt teljesen kész a leendő olimpiai helyszín, alig várják már, hogy visszatérjenek Londonba, ahol nézőként a vizes sportok versenyzőire, a pólósokra, a magyar úszókra kíváncsiak, Czékus pedig megjegyzi: "Nagy szám lenne összefutni Michael Phelpsszel is".