Hatos Gábor is ott lehet a londoni olimpián

Vágólapra másolva!
Hatos Gábor londoni kvótát szerzett a szabadfogású birkózók 74 kg-os kategóriájában, miután pénteken bejutott a döntőbe a kínai Tajjüanban (Taiyanban) zajló olimpiai selejtezőn. A magyar sportoló végül a második helyen végzett.
Vágólapra másolva!

A viadal honlapja szerint a 2010-es világbajnokság szombathelyi bronzérmese, idei Európa-bajnoki harmadikja a nyolcaddöntőben kezdett, s két menetben, 1-0 és 2-0-ra győzött a tavalyi Eb-ezüstérmes örmény Musza Murtazalijev ellen, majd az elődöntőben ugyanilyen aránnyal verte az ukrán Gija Csihladzét.

A négy között a kirgiz Bator Bazarov várt rá, akit három menetben (1-0, 0-2, 1-0) legyőzött, így olimpiai kvótát szerzett. Az athéni és a pekingi játékokon is szerepelt Hatos Ligeti Dániel (120 kg) múlt heti, szófiai sikere után a második szabadfogású, s összességében az ötödik magyar birkózó, aki biztosította helyét a játékokon.

"Felhívtam a szövetséget, hogy mondják le Gabi helsinki foglalását a jövő heti kvalifikációs versenyre, mert nem lesz rá szükség" - nyilatkozta Lázár János csapatvezető, a magyar szövetség alelnöke. "Egészen hihetetlen birkózással jutott a döntőbe, a negyeddöntő után tíz perccel kellett ismét szőnyegre lépnie, de megcsinálta, nagyon boldogok vagyunk."

Az athéni és a pekingi játékokon is szerepelt Hatos Ligeti Dániel (120 kg) múlt heti, szófiai sikere után a második szabadfogású, s összességében az ötödik magyar birkózó, aki biztosította helyét a játékokon.

A tavalyi világbajnokságon Sastin Marianna (63 kg), illetve a kötöttfogású Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg) szerzett kvótát.

A kínai viadal első napján a másik három magyar egyaránt a negyeddöntőben kapott ki: Wöller Gergő (66 kg) és Veréb István (84 kg) veresége után a 96 kg-ban szereplő Kiss Gergely is ebben a szakaszban veszített, méghozzá két menetben (1-5, 0-4) az ukrán Eb-második Valerij Andrijcev ellen.

Közülük Wöller Gergő és Kiss Gergely kiesett, ugyanakkor Veréb Istvánt a vigaszágra segítette legyőzője, a venezuelai Jose Daniel Diaz. Veréb azonban a vigaszágon első mérkőzésén kikapott, így ő is búcsúzott.

A kvóta nélkül maradt versenyzők számára az utolsó esélyt a jövő heti, Helsinkiben sorra kerülő kvalifikációs verseny kínálja.